Primeur in Flevoland: fysieke bouwkringloop

13 jul , 18:47 Nieuws
schroeven alexa via pixabay
Pixabay
Eerder deze maand werd al melding gemaakt van de uitbreiding van De Groene Sluis, dat in oktober met een bouwkringloop gaat komen. De voorbereidingen zijn ondertussen begonnen en afgelopen week kwam ook de Nieuwsbrief ‘Alles over de Bouwkringloop’ uit.
Bouwkringloop
Voorbeelden die binnenkort te koop zijn in de bouwkringloop zijn onder meer houten planken, palen, latten, platen, schroeven, strips, resten isolatiemateriaal, tegels. Volgens projectleider Janneke Pikkert is het de eerste fysieke bouwkringloop in Flevoland.
Een deel van het magazijn wordt verbouwd tot winkelruimte, waarbij bij de verbouwing en de herinrichting van het magazijn zoveel mogelijk tweedehandse materialen worden gebruikt. Men kan ondertussen de materialen die men niet meer gebruikt, apart zetten.
Circulair bouwen
Het circulair bouwen is dé toekomst in Nederland. Hiermee wordt bedoeld dat men gaat bouwen door hergebruik van grondstoffen, producten en materialen. Voor Flevoland wordt De Groene Sluis de eerste fysieke bouwkringloop.
Hiermee wordt getoond hoe belangrijk het is voor De Groene Sluis om materialen, maar binnenkort ook bouwmaterialen te hergebruiken. In eerste instantie zal men zich gaan richten op de particulier en de zzp-er.
Hierdoor wordt De Groene Sluis dé plaats waar de doe-het-zelver naar toe gaat, voordat men naar de reguliere bouwmarkt gaat. De opening van de bouwkringloop zal plaatsvinden op zaterdag 5 oktober om 11.00 uur in De Groene Sluis.
Provinciale onderzoeken
In de provincie zijn onderzoeken gedaan naar het sluiten van de kringloop van reststromen van bouwmaterialen om deze te redden en opnieuw te gebruiken. De Groene Sluis heeft meegedaan aan de onderzoeken.
De Groene Sluis werd daarbij genoemd als een kansrijke mogelijkheid om onderdeel te worden van een bouw kringloopsysteem in de provincie. Met het provinciaal denken in de opzet kunnen mogelijk verdeeld gaan worden over andere (nieuwe) vestigingen.
Hiervoor investeert De Groene Sluis in het opbouwen van circulaire netwerken rond de bouwkringloop. Bij de verbouwing en de herinrichting van het magazijn worden zoveel mogelijk gewerkt met tweedehandse materialen, waarbij samengewerkt wordt met Livorno en Petersen.
Tevens worden infraroodpanelen opgehangen voor meer werkcomfort van de vrijwilligers. Ondertussen is men op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die onderdeel willen worden van dit grote nieuwe avontuur. Men kan zich aanmelden via de site van De Groene Sluis .
(Bronnen: Nieuwsbrief Groene Sluis, De Groene Sluis, lelystad.nieuws.nl)