Op 31 oktober bezocht minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof twee projecten uit het programma Nieuwe Natuur die door samenwerking tussen ondernemers, bewoners, terreinbeherende organisaties en lokale overheden tot stand kwamen.
Flevolandse aanpak
Voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied gaat provincie Flevoland aan de slag met het opstellen van een gebiedsprogramma. Hierin worden de deelopgaven met betrekking tot stikstof, natuur, water, bodem en klimaat voor het landelijk gebied van Flevoland in samenhang opgepakt.
Gedeputeerde Harold Hofstra vertelde de minister over de Flevolandse Aanpak. In deze gebiedsgerichte bottom-up aanpak worden alle partijen uitgenodigd om mee te doen. Door samenwerking tussen gebiedspartijen en overheid worden de kansen benut. De projecten van het programma Nieuwe Natuur zijn daar voorbeelden van.
Eemvallei-Zuid
Minister van der Wal bezocht het gebied Eemvallei-Zuid. Hier werken onder meer boerderij Vliervelden en Stichting Voedselbosbouw en Staatsbosbeheer samen aan natuur en landbouw. Deze projecten maken deel uit van de eerste fase van ca 50 hectare natuurontwikkeling van Staatsbosbeheer in samenwerking met particuliere partijen. In de gesprekken bleek dat een gebiedsproces niet vanzelf een succes wordt.
Het vergt een lange adem, doorzettingsvermogen, maar vooral dat alle partijen, inclusief de betrokken overheden, zich echt aan het proces en aan elkaar durven te verbinden. ,,Dat vraagt dus ook nabijheid van de overheid”, benadrukte Hofstra. Hij kreeg meteen bijval van de minister die ‘gelooft in maatwerk’. ,,Niet voor niets dat we de provincies vragen met gebiedsplannen te komen.”
De minister toonde zich enthousiast over wat er in Eemvallei-Zuid is gerealiseerd. ,,Echt gaaf om te zien hoe hier landbouw, nieuwe natuur, voedselproductie, recreatie en woningbouw samen komen. Inspirerend om te zien hoe Flevoland dit doet. Dit kan een voorbeeld zijn voor andere bestuurders.”
(Bron: Provincie Flevoland)