In de Tweede Kamer heeft PVV-lid Martin Bosma de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, gevraagd om zich in te zetten voor subsidie om de replica van de Zeven Provinciën af te bouwen. Echter directeur Astrid Hartog heeft hierop gereageerd dat Batavialand geen geld nodig heeft voor deze replica.
Batavia
Het schip de Batavia verkeert in een cruciale fase, een bejaarde dame die met spoed verzorging nodig heeft. De Batavia moet het water uit. Op het moment dat dat gebeurt, kan er groot onderhoud gepleegd worden en de hoognodige restauratie.
Door dit te doen, kunnen de huidige generaties de Batavia ontdekken en beleven. Tevens kan op die manier het Nederlandse maritieme verleden behouden blijven voor toekomstige generaties. Daarnaast kan de kiel bekeken worden.
Zeven Provinciën
De Zeven Provinciën was een linieschip van 1665. Het werd ook wel de Verenigde Provinciën genoemd. Dit schip is vooral bekend geworden als het vlaggenschip van Michiel de Ruyter.
Aangezien de schepen destijds niet in series werden gebouwd, maakt de Zeven Provinciën geen deel uit van een bepaalde klasse. De naam van dit bekende schip is afkomstig van de naam ‘De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden’.
Werkzaamheden
Gezien het geldgebrek liggen de werkzaamheden aan de Zeven Provinciën sinds 2014 stil. Volgens directeur Astrid Hartog is het ook niet de bedoeling dat dit afgebouwd wordt. Afgelopen tijd is zelfs gedacht om het schip af te breken.
Maar men wil de kiel met bijbehorende houtvoorraad verkopen aan Peru. Het kan ook zo zijn dat een derde partij het schip af zal bouwen. Hierbij krijgt men de financiën om het benodigde onderhoud aan de Batavia uit te voeren. Dit VOC-schip moet uit het water en overkapt worden, mogelijk in een nieuw te ontwikkelen museum.
(Bronnen: Omroep Flevoland, Marine Schepen, Batavialand)