Concentratie PFOS in Meerkoetentocht nog steeds te hoog

14 sep , 19:50 Nieuws
brandblusser pexels
Deze week kwam het Waterschap Zuiderzeeland met de mededeling dat de PFOS-concentraties in het oppervlaktewater bij de Meerkoetentocht ver boven de toegestane norm blijven. Dit komt uit het aanvullende onderzoek naar de waterkwaliteit. In 2 zijsloten zitten te hoge PFOS-concentraties in de waterbodem.
Onderzoek naar de bron
Daarentegen geeft het Waterschap aan dat de waterbodems in en rondom de Meerkoetentocht goeg genoeg zijn. Daarnaast is men er nog steeds niet achter wat de oorzaak van de verontreiniging van de Meerkoetentocht is.
Daarom blijven de medewerkers van het Waterschap bezig met het onderzoek en zal het Waterschap Zuiderzeeland daarom binnenkort starten met een bodem- en grondwateronderzoek.
Er is een brononderzoek uitgevoerd waaruit enkele mogelijke verontreinigingsbronnen naar voren komen. Eén hiervan zou het voormalig trainingscentrum brandbestrijding aan de Talingweg kunnen zijn. Het werden brandblustrainingen uitgevoerd met onder meer PFAS/PFOS-houdend blusschuim.  
Nog steeds hoge PFOS-concentraties
Uit de onderzoeken van de waterkwaliteit blijkt dat in het water in de Meerkoetentocht te hoge PFOS-concentraties aanwezig zijn. Ondertussen zijn verschillende meetpunten meerdere keren bemonsterd. 
Het blijkt dat uit de metingen van augustus de PFOS-concentraties flink lager zijn, maar nog steeds ver boven de toegestane norm. Door de verschillende weersomstandigheden op het moment van monstername, blijkt de verontreiniging heen en weer te verplaatsen.
Begin augustus is de waterbodem in de Meerkoetentocht en aangrenzende watergangen onderzocht, waaruit is gebleken dat de waterbodems van de Meerkoetentocht, de Larservaart en de Vliegtuigtocht zeer lage concentraties PFOS bevatten.  
Bij baggeren mag het slib op de kant worden gelegd. Daarentegen bevatten de waterbodems van 2 zijsloten van de Meerkoetentocht hoge PFOS-concentraties. Bij baggeren moet het slib meteen worden afgevoerd.
PFOS in de polder
Volgens het Waterschap komt PFOS in alle wateren in Flevoland voor, wat hetzelfde is als in de rest van het land. Tevens wordt PFOS vaak aangetroffen in lage concentraties in landelijk gebied en natuurgebieden. 
Over het algemeen zijn de concentraties hoger dan de wettelijke norm, die zeer laag is ingesteld om bescherming te bieden voor organismen in het water. Bij ruime overschrijding kan dit mogelijk een risico geven voor planten en dieren die in het water leven.
Dit gegeven speelt nu in de Meerkoetentocht waar een forse overschrijding van de norm is aangetoond. In andere gebieden in de provincie komen normale PFOS-concentraties voor. Dit wordt normaal genoemd, omdat de PFAS-familie bijna overal in Nederland voorkomt.   
(Bronnen: Waterschap Zuiderzeeland, Flevopost, Omroep Flevoland)