4Fusion krijgt definitieve ruimte in Woldpark

14 jul , 18:46 Nieuws
tuin 4fusion 4fusion
In 2022 heeft de gemeenteraad van Lelystad er voor gekozen om de locatie aan de Wold DubbelOp toe te voegen aan ontwikkellocaties. Met andere woorden: het gebied kan gebruikt worden om woningen en andere gebouwen op het terrein te laten bouwen. Daarnaast was de locatie aangemerkt als turbolocatie voor woningbouw.
Bestemmingsplan
Wil de gemeente appartementencomplexen in het gebied toestaan, dan moest het geldende bestemmingsplan ‘Boswijk’ (2009) aangepast worden. In het plan was namelijk opgenomen dat er sprake zou zijn van ‘groen’, ‘horeca’ en ‘verkeer-verblijf’.
Daarnaast was er sprake van een ‘bewoner’ en dat is de hulpverleningsorganisatie 4Fusion. In eerste instantie heeft de gemeenteraad in moeten stemmen met de verhuizing van de organisatie, eerst naar een tijdelijke locatie.
Hulpverleningsorganisatie voor jongeren
Deze organisatie, 4Fusion, is een tuin gelegen op de Wold 11 - 8. De organisatie is er speciaal voor jongeren die extra steun nodig hebben, zoals bij jongeren voor wie de school nu even niet haalbaar is of voor jongeren die steun nodig hebben bij het zoeken naar werk.
4Fusion is gelegen midden in Lelystad, een tuin met 2 prachtige kassen waar veel groente en fruit verbouwd wordt. Tevens heeft de organisatie een kleine kinderboerderij met varkens, kippen, een geit, een schaap en een alpaca.
De organisatie is er speciaal voor jongeren die wat extra steun kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als de school lastig is. Het is een ‘participatietuin’ waar een veilige, gestructureerde en kleinschalige leeromgeving wordt geboden.
Definitieve plek Woldpark
In de raadsvergadering van 2 juli heeft GroenLinks samen met D66 een motie ingediend om te zorgen dat 4Fusion een definitieve plaats in het Woldpark kan krijgen. Dat betekent dat 4Fusion eerst naar een tijdelijke locatie gaat in een leegstaande school in het Karveel.
Daarna zal de organisatie een nieuwe locatie krijgen in het Woldpark, dichtbij waar nu de organisatie haar plekje heeft. De huidige locatie was ook een tijdelijke plaats, die moet verdwijnen om plaats te maken voor woningbouw.
In de motie - die in de raad is aangenomen - was het uitgangspunt dat 4Fusion wel terug zou moeten komen in het Woldpark. De locatie is per definitie geschikt, daar het centraal gelegen is en makkelijk bereikbaar is voor veel jongeren en scholen.
De nieuwbouw zal een paviljoen worden met veel hout wat past in de omgeving, zonder dat het afdoet aan de waarde van het park. Natuurlijk zal er ruimte zijn voor dieren en tuintjes om het gebouw.
De gemeente heeft 1.3 miljoen euro gereserveerd voor de tijdelijke verhuizing en nieuwbouw. Daarna wordt er vanaf 2025 39.000 euro per jaar gereserveerd voor onderhoud en afschrijving van de nieuwbouw. De organisatie huurt het gebouw en terrein van de gemeente.
(Bronnen: 4Fusion, GroenLinks Lelystad (+ Instagram), Flevopost, lelystad.nieuws.nl)