Spoedstraat Ouderen is in januari weer gestart

Ouderenzorg
Ouderenzorg
Foto: Zorgvisie

In heel Nederland is de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) behoorlijk groot. Dat is al niet anders bij de SEH van het St Jansdal Ziekenhuis, dat kampt met een hoge druk van de zorgverleners. Daarom is in 2023 een pilotproject uitgevoerd om de druk op de SEH te verlagen. De pilot werd de Spoedstraat Ouderen genoemd.

Spoedstraat Ouderen
Na de evaluatie kwam men met positieve resultaten van de pilot. Met deze positieve evaluatie én de toezeggingen van de verzekeraar over de financiering, is er voor gezorgd dat de Spoedstraat eind januari weer is herstart in het ziekenhuis in Lelystad.

Vaak wordt de Spoedstraat Ouderen verward met de Spoedpoli of de Spoedeisende Hulp. Echter, de Spoedstraat is speciaal voor ouderen. Tevens voor chronisch zieken bij wie – meestal voor een langere tijd – problemen zijn ontstaan.

Artsen kijken tijdens een korte (dag) opname wat er aan de hand is met de patiënt om vervolgens een behandeling te starten. Soms komt het voor bij patiënten die nog thuis wonen, dat het niet zo goed gaat met de gezondheid. Maar de reden is onduidelijk.

Daarbij kan de huisarts overleggen met de internist van het ziekenhuis. Het voordeel is dat meerdere artsen de patiënt op de Spoedstraat kunnen onderzoeken. Na overleg over wat goed of passend is, kan de patiënt naar huis of tijdelijk worden opgenomen op de afdeling Getijde.

Snelle en complete beoordeling
Het ziekenhuis kan met de Spoedstraat Ouderen zorgen voor een snelle en complete beoordeling van de kwetsbare oudere patiënt. Het komt vaak voor dat er verschillende zorgvragen zijn, waarbij een snelle aanpak nodig is.

De snelle aanpak kan met de Spoedstraat Ouderen geboden worden, waardoor wordt voorkomen dat kwetsbare ouderen onnodig op de SEH terechtkomen. Mede doordat het aantal plaatsen per week is uitgebreid voor deze patiënten, zal de druk op de SEH verminderen.

Aanmelding
De huisarts kan de patiënt aanmelden bij de geriater van dienst bij het St Jansdal. Hier zijn een aantal verschillende artsen beschikbaar. Deze artsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van kwetsbare ouderen en acute zorg.

Hierbij moet men denken aan geriaters, acute internisten en andere specialisten ouderengeneeskunde. Normaal gesproken wordt de patiënt in de ochtend gezien, waarna aan het eind van de ochtend / begin van de middag een behandelplan klaar is.

Volgens de site van Gezond Veluwe is de Spoedstraat Ouderen actief op dinsdag en vrijdag in Lelystad, locatie St Jansdal Ziekenhuis. De aanvraag voor onderzoek via de Spoedstraat verloopt altijd via de huisarts.

(Bronnen: Gezond Veluwe, Leystadmakers, Ziekenhuis St Jansdal)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen