Grote verschillen in tarieven laadpaal in Flevoland

Opladen auto
Opladen auto
Foto: Pexels

Uit onderzoek van Independer, op basis van data van Eco-Movement, is gebleken dat er nogal wat verschillen zijn in de tarieven voor het gebruik van de laadpaal. Op het moment dat men geen eigen laadpaal heeft, is men waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden, moet men in Flevoland gemiddeld 38 cent per kWh betalen, al zijn er behoorlijk wat verschillen in de kosten per gemeente.

Goed voor de portemonnee
Het scheelt flink in de portemonnee waar men zijn auto oplaadt. Het laden is in Zeewolde ruim een kwart duurder dan bijvoorbeeld in Noordoostpolder en Lelystad. Flevoland is relatief duur in vergelijking met andere provincies, gemiddeld zo’n 5.6 procent.

Echter het opladen van de auto kost in Zeeland nog meer bij een publiek toegankelijke laadpaal, zelfs tot 47 cent per kWh. Het voordeligst is men uit in Noord-Holland met een gemiddelde prijs van 33 cent per kWh. Het zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen.

Verschillen in Flevoland
Binnen de provincie zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Automobilisten betalen in Zeewolde het meest. Gemiddeld is dit zelfs 46 cent per kWh. Als men kijkt naar de gemeenten in Flevoland, komt men uit op het volgende staatje.

  1. Zeewolde: 46 cent per kWh
  2. Dronten: 39 cent per kWh
  3. Almere: 38 cent per kWh
  4. Urk: 38 cent per kWh
  5. Lelystad: 36 cent per kWh
  6. Noordoostpolder: 36 cent per kWh

Grote verschillen
Volgens energie-expert Joris Kerkhof (Independer) bestaan er opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland is het verschil zelfs 39 cent per kWh.

Dit verschil is zelfs meer dan wat een kWh kost bij het goedkoopste punt in het land. Als de dure oplaadpunten in de buurt de enige oplossing zijn, is het misschien beter om een eigen laadpaal te kiezen voor thuis. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan het voordelig zijn. 

Goedkoper in parkeergarages
Daarnaast is het type parkeerplaats wat een belangrijke rol speelt bij de prijs. Volgens Independer zou men gemiddeld goedkoper de auto opladen in een parkeergarage, dan bij een laadpaal op straat.

Daarentegen staan wel de parkeerkosten die men in een garage betaalt. Dat is vaak iets hoger dan op straat. Bij het berekenen waar men het goedkoopst uit is, is het verstandig om beide kosten mee te nemen en tegen elkaar af te wegen.
Voor meer informatie kan men de site van Independer er op naslaan.

(Bron: Persbericht Independer)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen