Lelystad breidt mogelijkheden uit voor uniek en persoonlijk huwelijk

Reglement Burgerlijke Stand uitgebreid
Reglement Burgerlijke Stand uitgebreid
Foto: Gemeente Lelystad

Een huwelijk of een partnerschap registreren is een belangrijk moment in het leven van mensen. Het college van Lelystad heeft om die reden het Reglement Burgerlijke Stand per 1 maart 2024 uitgebreid. Aan het Reglement is toegevoegd dat stellen kunnen kiezen voor een trouwambtenaar voor 1 dag. Ook is het mogelijk om op andere locaties in de stad te trouwen en te trouwen bij bijzondere omstandigheden, zoals verblijf in een ziekenhuis, hospice of penitentiaire inrichting. Ook is het mogelijk om op zondag te trouwen.

Wethouder Rinze Broekema legt uit: ‘Met het nieuwe trouwbeleid willen we stellen de mogelijkheid bieden om hun trouwdag persoonlijker te maken. Door iemand uit je eigen omgeving het huwelijk te laten sluiten óf op een voor jou bijzondere locatie te trouwen, wordt het mogelijk om de ceremonie nog specialer en betekenisvoller te laten zijn.’

BABS voor 1 dag
Traditioneel worden trouwceremonies geleid door een vaste trouwambtenaar van de gemeente. Met het nieuwe Reglement Burgerlijke Stand is het voor stellen mogelijk een meer persoonlijk tintje aan hun huwelijksvoltrekking te geven. De Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) voor 1 dag moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het volgen van een korte cursus en het kunnen overleggen van een Verklaring omtrent Gedrag (VoG).

‘Overal’ trouwen
In het vernieuwde Reglement Burgerlijke Stand is verder opgenomen dat een huwelijksvoltrekking mogelijk is op iedere geschikte plek in Lelystad. Een huwelijksvoltrekking kon al buiten het stadhuis, op aangewezen plekken, plaatsvinden. Nu is ook het mogelijk om het huwelijk te sluiten op iedere geschikte openbare plek, mits de plek aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de locatie representatief zijn, een goede reputatie hebben en veilig zijn.

Trouwen bij bijzondere omstandigheden
Een huwelijk in een bijzonder huis kan alleen worden voltrokken door een vaste BABS van de gemeente Lelystad. Stellen die in een ‘bijzonder huis’ willen trouwen, zoals een hospice, ziekenhuis of een penitentiaire inrichting hebben zes getuigen nodig.

Trouwen op zondag
Voortaan kan er ook op zondag in Lelystad worden getrouwd. Dit is mogelijk op aangewezen locaties met uitzondering van het stadhuis. Meer informatie over de vernieuwingen en bijbehorende kosten vindt u vanaf 1 maart 2024 op www.lelystad.nl/trouweninlelystad .

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen