Oude matras inleveren via RetourMatras

Matrassen
Matrassen
Foto: RetourMatras

Mensen die hun oude matras weg willen doen, kunnen dat tegenwoordig doen via een speciale container van Retourmatras. De organisatie is gespecialiseerd in het recyclen van oude matrassen. RetourMatras heeft in de fabriek aan de Nikkelstraat 4 in Lelystad een unieke matras recyclinginstallatie opgezet. De lijn is volledig ontworpen en gebouwd door RetourMatras in samenwerking met gespecialiseerde leveranciers.

Inzamelen matrassen
Het bedrijf RetourMatras zamelt alle soorten en maten matrassen in. Voor het recyclingproces geldt maar één voorwaarde en dat is dat de matrassen droog zijn. Daarom moeten ze ingezameld worden in een magazijncontainer van RetourMatras of van de gemeente zelf.

Voor het verwerken op een milieuvriendelijke manier van de oude matrassen wordt door RetourMatras een vast bedrag per container in rekening gebracht. Dit geldt indien een gemeente een container laat plaatsen voor het inzamelen.

In zo’n magazijncontainer passen gemiddeld 90 matrassen. Het bedrijf verwerkt matrassen met of zonder metalen binnenvering, net als boxspringmatrassen. Daarentegen wordt het boxspringonderstel niet aangenomen.

RetourMatras plaatst op de milieustraat van de gemeente de container of de gemeente kan zelf een afgesloten container plaatsen. Elke inwoner plaatst zelf de matrassen in de container. Op het moment dat een container vol is, meldt de gemeente dit bij RetourMatras, die via de afdeling planning wordt omgewisseld.

Naast het inzamelen bij milieustraten, kunnen matrassen ook ingezameld worden door woonwinkels, hotels, ziekenhuizen en recreatieparken. Eenmaal in de fabriek worden de containers gelost.

Daarna worden matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine geplaatst en gaan via de transportband verder. RetourMatras maakt geen nieuwe producten, maar herwint producten die naar een gespecialiseerde hergebruiker kunnen.

(Bronnen: Natuur en Milieufederatie Flevoland, Duurzaam in Lelystad, RetourMatras)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen