Ecologisch beheren Eikenprocessierups is succesvol

30 jun , 21:29 Natuur
eikenprocessierups pixabay
Pixabay
Eikenprocessierups

Overal is weer te horen dat er Eikenprocessierupsen zijn ontdekt. In Almere zouden zelfs 345 nesten van de Eikenprocessierups zijn gevonden, wat volgens de wethouder beduidend minder is dan de 4.000 nesten die in 2019 zijn gevonden. De provincie Noord-Brabant kwam deze week met een opvallend bericht uit het project LIFE Eikenprocessierups

Aanbevelingen 
Volgens de provinciale site van Brabant zouden aanbevelingen - na 5 jaar onderzoek - onder meer zijn: nestkasten hangen om mezen aan te trekken, kruiden en bloemen bevorderen in bermen en klimop laten groeien in eikenbomen.  

Bij het onderzoek ging men naar natuurlijke manieren om de Eikenprocessierups onder controle te houden. Mede gezien omdat de traditionele beheermethoden niet werken of nauwelijks effect hebben. 

Verandering in het denken 
Wil men leren omgaan met de rupsen, is het van belang dat men ook anders gaat denken over de rups. Dat betekent dat men het ‘bestrijden van de rups’ verlaat en meer gaat naar ‘beheren en samenleven’. 

Het onderzoek was een samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en daaruit kwamen biologische oplossingen. De onderzoekspartners zijn tot de conclusie gekomen dat meer biodiversiteit het antwoord is met een gedragsverandering.  

Praktische tips 
Uit proeven - zowel in het laboratorium als op het veld - kwam men erachter dat er verschillende manieren zijn om het de rupsen moeilijker te maken. Zo zou bijvoorbeeld nestkastjes ophangen om kool- en pimpelmezen aan te trekken al helpen. 

Het is bekend dat een jonge mees veel rupsen per dag eet. Daarnaast kunnen kruid- en bloemrijke bermen een aantrekkingskracht hebben voor sluipwespen en -vliegen. Deze insecten leggen hun eitjes in de rupsen.

Tevens - en misschien het meest verrassende resultaat - heeft een klimop die groeit op de eikenboom een duidelijk effect op het aantal rupsen. Meer informatie is te vinden op de site over de Eikenprocessierups.    

Soms actief beleid nodig 
Het kan nog steeds voorkomen dat actief beheer nodig is, onder meer op openbare plaatsen waar kinderen spelen. Dit kan door de rupsen weg te laten zuigen, wegplukken of in het uiterste geval met biociden. 

De bedoeling is dat in het najaar een leidraad verschijnt met een praktische beslisboom. Het doel van het onderzoek was om (bijna) geen biociden meer te gebruiken bij het beheer van de rups. 

Maar dat betekent dat men de rups moet gaan zien als onderdeel van het ecosysteem en de biodiversiteit. Daarom is ook een natuurdocumentaire gemaakt, die in het najaar in première gaat en vanaf 2026 op verschillende locaties in Vlaanderen en Nederland te zien zal zijn.

(Bronnen: LIFE Eikenprocessierups, Provincie Noord-Brabant, gilze-en-rijen.nieuws.nl, almere.nieuws.nl)