Fijne en veilige buurt draagt bij aan vertrouwen in eigen gezondheid

Fijne en veilige buurt
Fijne en veilige buurt
Foto: Univé

Prettig wonen in een veilige buurt. Waar mensen elkaar kennen, een praatje maken en een oogje in het zeil houden. Dat draagt niet alleen bij aan de waardering van de buurt en woonomgeving, maar ook aan de gezondheidsbeleving van de inwoners, zo blijkt uit onderzoek van Marketresponse in opdracht van Univé. Want Nederlanders die zich betrokken voelen bij hun buurt, daar een goede sfeer ervaren en een fijne band hebben met hun buren hebben meer vertrouwen in hun toekomstige gezondheid. En dat is belangrijk nu voor een gezonde leefstijl steeds vaker een beroep op naasten wordt gedaan.

Goede balans
Pieter van den Ban, manager Univé Buurtfonds, kan dat beamen. “Univé komt uit de buurt. Daar ligt niet alleen de kracht van onze leden, maar ook die van ons. Want door samen sociale cohesie te bevorderen en mensen dichter bij elkaar te brengen, groeit de weerbaarheid in de buurt.

In hechte buurten durven buren elkaar om hulp te vragen en die aan te bieden, zodat ze samen kunnen bijdragen aan een goede balans tussen welvaart en welzijn.” Beter een goede buur…

Dat is het sterkst zichtbaar bij inwoners van Noord-Holland en Overijssel. Inwoners van die provincies voelen zich het sterkst verbonden met de buurt, respectievelijk 36% en 40%. Bovendien vinden zij een goede band met hun buren vaker erg belangrijk dan inwoners van andere provincies. En dat draagt bij aan het vertrouwen in eigen gezondheid. Zo hebben inwoners van Noord-Holland het meeste vertrouwen in hun gezondheid (76%), ongeacht hun zorggebruik.

Kracht van samen
In de buurt wordt het gewaardeerd als mensen op elkaar letten en elkaar helpen wanneer nodig of wanneer er iets gebeurd is. Bijvoorbeeld na een ziekte of een operatie. Dat moedigt het Univé Buurtfonds aan. “De kracht van samen is niet alleen zichtbaar bij buren die elkaar helpen als het even tegenzit.

Ook wij zien dat buren elkaar steeds meer opzoeken om een gezonde leefstijl te bevorderen. Bijvoorbeeld met de gezamenlijke aanleg van speeltuinen, beweegparken, pluktuinen en voedselbossen. En met resultaat. Want zo helpen ze elkaar gezond oud te worden en om met veel plezier van het leven te genieten,” concludeert Van den Ban.

(Bron: Persbericht Univé)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen