Nederlanders alleen geïnteresseerd in verduurzaming als het gaat om de eigen portemonnee

Onderzoek
Onderzoek
Foto: BoilerGarant

Er wordt maar liefst 65% minder gezocht naar energiebesparende maatregelen ten opzichte van een jaar geleden. Dit komt naar voren uit onderzoek van BoilerGarant. Daarnaast blijkt uit onderzoek naar het zoekgedrag van Nederlanders dat de gemiddelde Nederlander alleen actief op zoek gaat naar informatie en producten die het huis verduurzamen of energiebesparing bevorderen wanneer er directe behoefte is, bijvoorbeeld financieel voordeel door energiebesparing.

In september 2022, tijdens de energiecrisis, werd ruim 5.790.000 keer gezocht naar energiebesparende en verduurzamende maatregelen. Een jaar later is dat gedaald tot slechts 1.997.000. De piek van de energiecrisis was in september 2022, toen er nog geen energietoeslag beschikbaar was en de gasprijzen een hoogtepunt bereikten.

Dit komt overeen met het hoogste zoekvolume op energie- en gasbesparende zoekwoorden in september 2022. Zoekvolumes naar ‘gas besparen’ (-97%) ‘verduurzamen woning’ (-70%), ‘warmtepompboiler (-70%), ‘energieprijzen’ (-80%) en ‘energie besparen’ (-91%), hadden hun piek in oktober 2022 en zijn een jaar later aanzienlijk gedaald.

Directe daling na aankondigingen
Dat men met name op zoek is naar gasbesparende en verduurzamende maatregelen voor financieel voordeel, blijkt uit de enorme daling in zoekvolumes eind september 2022. Dit was het moment dat er meer bekend werd over het energieplafond en energiecompensatie.

Begin oktober werd hierop toegezegd, waarna het zoekvolume naar onder andere ‘energie besparen’, ‘gas besparen’ en ‘warmtepompboiler’ alleen nog maar verder afnam. Dit nam met 77% af van september tot en met oktober 2022. In deze periode werden er niet alleen maatregelen aangekondigd en getroffen, ook de gasprijzen daalden vanaf oktober 2022. Dit kan ook een daling in het zoekvolume hebben veroorzaakt.

Airco’s: reageren op het moment
Dat we als Nederlanders op korte termijn reageren laat ook het zoekvolume naar airco’s zien. We hebben te maken met een trend van steeds warmere zomers en zachtere winters (airco’s kunnen ook gebruikt worden om te verwarmen). Desondanks is er alleen een enorme piek te zien rondom de warme weken van 2023, waarin het zoekvolume gemiddeld 86,5% hoger is ten opzichte van de rest van het jaar.

Dit benadrukt ook weer dat mensen hoofdzakelijk reageren op basis van directe behoeften in plaats van langetermijntrends. In de afgelopen drie jaar was er geen een keer een stijging te zien in de maanden september tot en met april wat betreft het zoekwoord ‘airco kopen’.

Zorgwekkend patroon
“Of het nu om het bestrijden van kou, een energietekort of het plaatsen van airco tijdens hittegolven gaat, geld besparen en directe behoeften hiernaar zijn de hoofdredenen voor duurzame acties en initiatieven”, vertelt Senna Klinker van BoilerGarant.

“De resultaten laten ons nadenken over de echte reden waarom we keuzes maken voor een duurzamere wereld. Het laat zien hoe belangrijk het is om meer te weten en te leren over duurzaamheid.”  Benieuwd naar het volledige onderzoek? Lees hier verder .

(Bron: Persbericht BoilerGarant) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen