Exoten-spotters gezocht door Landschapsbeheer Flevoland

04 jun 2023, 17:34 Nieuws
wasbeer pixabay
Voor mensen die heel vaak buiten zijn in de natuur van Flevoland, is het misschien leuk om exoten-spotter te worden. Landschapsbeheer Flevoland wil (invasieve) exoten zo goed mogelijk in kaart brengen in de provincie. Hierbij is hulp nodig van inwoners van Flevoland. Mogelijk komt men tijdens het wandelen, fietsen of kanoën deze exoten in de natuur tegen. Mogelijk zijn ze nog niet te onderscheiden, maar daarvoor is een korte training.
Korte training
Middels een korte training kan men meer van dit soort exoten onderscheiden. Daarna is het een kleine moeite om de juiste exoten door te geven. Door elke melding wordt de natuur in Flevoland weer flink geholpen.
Tijdens de training leert men een aantal exoten herkennen. Hierbij valt te denken aan de wasbeer, de lettersierschildpad, de reuzenbalsemien en de watercrassula. Mogelijk zal het bij de eerste 2 al lukken, maar voor de laatste 2 is een opgeleid oog erg handig.
Rebecca Wielink, ecoloog, zal tijdens de training meer vertellen over de verschillende soorten exoten, zoals de manier hoe ze hier zijn gekomen en de levenswijze. Met de kennis kan men de exoten onderweg herkennen.
Speciale kaart voor mobiel
Voor de mobiele telefoon heeft de provincie een speciale kaart ontwikkeld. Op de kaart kan men de invasieve exoten makkelijk invoeren. De gegevens zijn van groot belang om te kunnen volgen hoe de exoten zich ontwikkelen in de provincie.
De kaart en het gebruik ervan wordt tijdens de training uitgelegd. Eenmaal onder de knie kan men alles gemakkelijk invoeren. Hierdoor wordt de provincie Flevoland enorm geholpen. Tevens is het een genot om eens met een andere blik naar de omgeving te kijken.
Iedereen kan helpen
Volgens Rebecca Wielink kan iedereen hierbij helpen. Daarom worden er trainingen gegeven door heel Flevoland, om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. De training is in de avonduren.
De training begint in Dronten op 12 juni, daarna Lelystad op 20 juni, Emmeloord op 26 juni, Zeewolde op 28 juni en in Almere is de training op 10 juli. Verdere gegevens als locatie, tijden en een formulier om aan te melden zijn te vinden op de site van Landschapsbeheer Flevoland .
Meer informatie is te verkrijgen bij Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink 0320 - 294939 of [email protected] .
(Bronnen: Landschapsbeheer Flevoland, FlevoPost)