Sinds de jaren ‘90 is de verduurzaming van de energievoorziening steeds belangrijker geworden. Diverse kabinetten hebben doelen gesteld voor het terugdringen van broeikasgassen, het opwekken van meer duurzame energie en het besparen van energie. Sinds het nationale Klimaatakkoord staat het energiebeleid in het teken van de energietransitie.
Energietransitie
Gemeenten hebben een grote rol gekregen in de energietransitie. Zij zijn de regievoerders van een haalbare, betaalbare en uitvoerbare energietransitie van de gebouwde omgeving. In de campagnes van Lelystadse politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was veel aandacht voor de energietransitie in de gemeente Lelystad. Tevens was er veel aandacht voor de haalbaarheid en betaalbaarheid hiervan voor de Lelystadse burger. Zorgen over energiearmoede was daarbij een belangrijk aandachtspunt. Gegeven het belang van het onderwerp heeft de rekenkamer Lelystad besloten een onderzoek te starten naar het thema energietransitie en -armoede.
Wanneer is het onderzoek van start gegaan?
De rekenkamer Lelystad is op 16 maart 2023 officieel begonnen met dit onderzoek na het schriftelijk aankondigen hiervan aan de Lelystadse raad, het Lelystadse college en het directieteam / de ambtelijke organisatie.
Meer weten?
Lees hier meer over het rekenkameronderzoek naar energietransitie en - armoede in de gemeente Lelystad. (Bron: Gemeente Lelystad)