Concept huisvestingsverordening voor opkoopbescherming ter inzage

Foto: Gemeente Lelystad

Het college legt de concept huisvestingsverordening voor opkoopbescherming ter inzage. Met de opkoopbescherming kan de gemeente Lelystad het actief opkopen van woningen in Lelystadse wijken verbieden. Hierdoor kunnen starters en mensen met een middeninkomen ook een woning (blijven) kopen, die zonder opkoopbescherming door een ander (zoals een investeerder) gekocht wordt. Inwoners en belanghebbenden hebben de mogelijkheid om tot 21 december 2022 te reageren op het voorstel. De reactie (ook wel zienswijze genoemd) wordt dan meegenomen in de besluitvorming.

Onderzoek naar mogelijkheden
In de zomer heeft het college de raad geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek naar de mogelijkheden van opkoopbescherming in Lelystad. Nu wordt de volgende stap gezet en dat is de terinzagelegging van de concept huisvestingsverordening. Hierna wordt door de gemeenteraad besloten over de invoering van de opkoopbescherming.

Belangrijkste punten voorstel opkoopbescherming
In een periode van vier jaar na de datum van inschrijving van de nieuwe eigenaar is het niet toegestaan om beschermde woningen op te kopen en te verhuren zonder een verhuurvergunning opkoopbescherming. Een beschermde woonruimte is iedere woning die voldoet aan de volgende kenmerken:

  • een woning die gelegen is in één van de volgende wijken: Atolwijk, Kustwijk, Stadshart en Zuiderzeewijk;
  • de woning heeft een WOZ-waarde tot aan de geldende Nationale Hypotheek Garantie kostengrens (355.000 in 2022);
  • deze op de datum van inschrijving: vrij was van huur en gebruik, of in verhuurde staat was voor een periode van minder dan zes maanden, of werd verhuurd met een verhuurvergunning opkoopbescherming, en
  • waarvan de huidige of nieuwe eigenaar niet de gemeente of woningcorporatie is.

Naast de landelijke uitzonderingen in de wet wil het college uitzonderingen maken voor als een woning wordt opgekocht voor een bijzondere woonvorm óf cliënten met een zorgindicatie.

Vervolg
Na de inspraakperiode ontvangt de gemeenteraad een voorstel met de uitkomst van de zienswijzen voor het invoeren van een opkoopbescherming in Lelystad.

Reageren?
Inwoners en organisaties kunnen hun reactie (zienswijze) kenbaar maken aan de raad door te mailen naar [email protected].  Dit kan tot 21 december. De concept huisvestingsverordening ligt tot die tijd ter inzage op het stadhuis bij de informatiebalie.

(Bron: Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen