Meerdijkhaven: grote buitendijkse wijk in Lelystad

Foto: Gemeente Lelystad

In 1993 waren er al plannen voor een Regatta Center voor de kust van Lelystad. De ‘Lelystadtafel’ van 1997 sprak hier ook over. In eerste instantie zou het gaan om het realiseren van een zeilwedstrijdcentrum. In de ‘Startnotitie Meerdijkhaven Lelystad (2000) werd gemeld dat het Regatta Center Lelystad samen met de deelprojecten Graansteiger en Noorderzijl het plangebied Meerdijkhaven zou vormen.

Meerdijkhaven
Het plan Meerdijkhaven is vaker ingeleverd, maar heeft de eindstreep niet gehaald. Nu gaat het plan mogelijk voor een derde keer aangemeld worden. Een groot deel van dit project is gepland in het water.

Hierbij is sprake van woningen in het water, aanlegsteigers, een jachthaven en een regatta center. Het plan is omgezet naar een gemeentelijk bestemmingsplan. Dit plan is in november 2004 door de gemeenteraad vastgesteld.

Fouten
Mei 2005 gaf de gemeente Lelystad toe dat ze onvolledige onderzoeken heeft laten uitvoeren voor de bouw van het project. Daardoor heeft de provincie Flevoland het gedeelte dat buitendijks gebouwd zou worden, afgekeurd. Dit zou Natura 2000-gebied zijn.

Twee bureaus zijn aangetrokken om de effecten te controleren op de vogelstand. Naar het bleek zijn hierbij niet de juiste criteria gehanteerd. Men had alle plannen in het Vogelrichtlijngebied moeten bekijken, maar dat is niet gebeurd.

Drie maal is scheepsrecht
Naar het blijkt in de regionale media, zal voor de derde keer een plan worden aangeboden. Wederom voor een (deels) buitendijkse wijk. Dit zou moeten gebeuren op een onontgonnen deel van de Lelystadse kust.

De naam zou hetzelfde zijn als zo’n 20 jaar geleden, namelijk Meerdijkhaven. Tevens zijn de ambities – ‘onderscheidend wonen’ – nog steeds hoog te noemen. De woonwijk zou moeten komen op een braakliggend terrein in de buurt van Gemaal Wortman.

(Bronnen: Alle Cijfers, Commissie MER, Omroep Flevoland, 5dok.nt)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen