In ieder integraal veiligheidsplan hoort cybercrime

Foto: Het CCV

Namens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) wordt er aandacht gevraagd voor de preventie van cybercriminaliteit. Volgens het Centrum zouden gemeenten hier nog niet actief genoeg mee bezig zijn. De organisatie komt daarom met een ‘snackbox’ met allerlei hulpmiddelen voor een digitale weerbare gemeente
Integrale veiligheidsplannen 

Digitale veiligheid moet een van de prioriteiten zijn in de integrale veiligheidsplannen. CCV heeft gemeld dat de criminelen ook de digitale weg ondertussen hebben gevonden. Daarom is het een taak van de overheid om niet achter te blijven.

CCV heeft daarom de Cybersnackbox ontwikkeld, die (binnenkort) naar de gemeenten wordt gestuurd. Met behulp van de snackbox wordt er met name gericht op de interventies bij cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

Niet actief
De organisatie heeft gemerkt dat veel gemeenten nog niet heel actief bezig zijn met cyber. Daarentegen behoort het plaats te hebben in een integraal veiligheidsplan, net als bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit en winkeldiefstal.

Met de Cybersnackbox wil men op laagdrempelige manier laten zien dat veel mogelijk is. Tevens is het geen tijd meer om te wachten. De digitale veiligheid moet worden geborgd in het gemeentelijk beleid.

Daarbij komt dan nog dat in de zomer de gemeenten hun integrale veiligheidsplannen opstellen. Volgens de organisatie zou het zo moeten zijn dat als cyberweerbaarheid in de teksten staat, ook voor de borging van het onderwerp zal zorgen.

(Bron: Het CCV, Gemeente.nu) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen