Drie regionale wildbeheereenheden in Flevoland

Foto: WBE Flevoland

Aangezien de overkoepelende Fauna Beheereenheid (FBE) Flevoland besloten heeft tot opsplitsing heeft de provincie in het vervolg drie afzonderlijke wildbeheereenheden. FBE Flevoland heeft hiertoe besloten omdat de gewijzigde provinciale omgevingsverordening drie WBE’s voorschrijft. Hierdoor kan het wild- en schadebeheer meer regio gericht worden uitgevoerd.

Wildbeheereenheden
Doordat er drie afzonderlijke wildbeheereenheden zijn ontstaan, worden de taken van de voormalige WBE Flevoland overgenomen door de drie regionale eenheden. Deze gebieden zijn Noordoostpolder, Zuidelijk- en Oostelijk Flevoland.

Zo’n wildbeheereenheid voert in haar gebied het faunabeleid uit. Soms wordt er wild afgeschoten door de jagers. Dit om schade aan gewassen en de natuur te voorkomen. Tevens worden tellingen verricht en worden de makers van het natuurbeleid voorzien van gegevens, informatie en advies.

Lokale problematiek
Volgens het bestuur is het wettelijk verplicht om de Omgevingsverordening te volgen. In deze Verordening staan het aantal WBE’s en de werkgebieden genoemd. Daarnaast is met de drie WBE’s het maximum in de provincie bereikt.

Door de opsplitsing kan er ingespeeld worden op de lokale situatie in elk deelgebied. De polders zijn anders. Het gebied van de Noordoostpolder heeft veel last van de wasbeerhond. In Oostelijk Flevoland zijn teveel edelherten en in de Oostvaardersplassen weer teveel mezen. Deze laatste dieren veroorzaken grote schade bij fruittelers in Dronten.

Leden
WBE Flevoland heeft haar 680 leden opgeroepen om lid te worden van de nieuwe verenigingen. Om invloed uit te kunnen voeren, moeten er wel bestuursverkiezingen komen. Ondertussen hebben zo’n 250 jachthouders aangesloten bij de drie nieuwe WBE’s.

Daarentegen hoeven voor schadebestrijding de grondgebruikers zich niet opnieuw aan te melden. Ook het Faunaregistratiesysteem is ondertussen aangepast. Men kan de gegevens nog wel via WBE Flevoland inkijken, maar niet meer aanpassen. Om te kunnen blijven jagen of beheren is het nodig om zich aan te melden bij de nieuwe WBE’s.

(Bron: Nieuwe Oogst, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen