De grootste Wildbeheereenheid van Nederland

Foto: WBE Flevoland

WBE Flevoland is qua oppervlakte de grootste WBE van Nederland. WBE staat voor Wildbeheereenheid. Nu schijnen de Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland van mening te zijn dat WBE Flevoland met haar 650 leden te groot is. Men is van mening dat de WBE gesplitst moet worden in vier losse verenigingen.

Wildbeheereenheid
In feite is de WBE de lokale jagersvereniging. Zo werken de Nederlandse jagers in 285 WBE’s. Van deze zijn 98 procent ( 278 wildbeheereenheden) lid van de Jagersvereniging.

Elke WBE is een zelfstandige vereniging. Ze heeft een eigen bestuur en is een rechtspersoon binnen haar werkgebied. Een WBE is verantwoordelijk voor het lokale wildbeheerplan, educatie over de jacht en het organiseren van de tellingen.

WBE Flevoland
Deze WBE is de grootste van Nederland, zowel qua oppervlakte als qua aantal leden. Volgens de Wet moet de minimale oppervlakte van een WBE 5.000 ha zijn. De provincie Flevoland is zo’n 214.000 ha. Het werkelijke werkgebied van WBE Flevoland is zo’n 98.000 ha.

In het gebied van Flevoland is een verscheidenheid aan in het wild levende dieren. Te vinden zijn o.a. het ree, de bever, edelherten en damherten, Konikpaarden, vossen, dassen, hazen, konijnen en otters. Naast vele gevleugelde dieren.

Politiek
GS van Flevoland vinden het gebied te groot voor één vereniging en hebben voorgesteld om dit op te splitsen. Het gaat zelfs zo ver dat de provincie dreigt met ingrijpen. Het bestuur van WBE is niet van plan medewerking aan de opsplitsing te geven.

Daarbij komt dan dat de leden van de WBE achter hun bestuur staan. Meer dan 84 procent van de leden is tevreden met één vereniging Tevens willen de leden dit ook zo houden. Men geeft aan dat het mogelijke ingrijpen van GS ondemocratisch en onrechtmatig is. Men is van mening dat men op deze manier het verenigingsrecht onrechtmatig aantast.

(Bronnen: De Jagersvereniging, WBE Flevoland, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen