Deze raadsperiode geen coalitieakkoord, maar een raadsakkoord

Foto: Gemeente Lelystad

Middels een persbericht hebben de 14 politieke fracties in de gemeenteraad van Lelystad gemeld dat het raadsakkoord voor de komende vier jaar is afgerond. Komende dinsdagavond zal het akkoord worden gepresenteerd. Daarna zullen de namen van de beoogde wethouders bekend worden gemaakt.

Raadsakkoord
Om te gaan werken met een raadsakkoord, en niet met een coalitieakkoord, komt voor uit de breed gedragen wens om op deze manier te gaan werken voor de komende periode. Deze wens kwam onder meer voort uit de lage opkomst.

De lage opkomst heeft duidelijk gemaakt dat de kloof tussen het gemeentebestuur en de inwoners groter is dan ooit. Natuurlijk is dit een landelijke tendens, maar het kan ook komen door lokale factoren, zoals het zichtbare gedrag op social media en een groot aantal overstappers.

Versnippering
Ook in de raad van Lelystad is een grote versnippering te merken. Daarom wordt het ook steeds moeilijker, en zijn meer fracties nodig, om tot een werkbare meerderheid te komen. Dit brengt met zich mee, dat gelegenheidscoalities vaker voorkomen.

Tevens was er de moeizame sfeer, die het gemeentebestuur in Lelystad al langere tijd kenmerkt. De samenwerking had hieronder te lijden. Dit werd nog versterkt door het verschil in rolopvatting bij de raad, het college en de ambtelijke organisatie.

Nieuwe start
Om een nieuwe start te kunnen maken, is er voor gekozen om met alle 14 fracties te onderhandelen over een gezamenlijk raadsakkoord. In Flevoland is dit uniek en Lelystad is de eerste gemeente die dit heeft opgepakt in de provincie.

Het persbericht heeft gemeld dat geen van de 14 fracties zijn afgehaakt. Natuurlijk hebben de fracties veel verschillende opvattingen en wensen. Daar zal het raadsakkoord ook niets aan veranderen. Maar er zijn ook veel zaken die de fracties gemeen hebben.

Die zaken maken het mogelijk om afspraken te maken, zowel over de inhoud als over de manier van werken. Het gaat over het omgaan met elkaar, het samenspel met de stad en met het college. Meer in verbinding met de samenleving, betere samenwerking binnen het gemeentebestuur, met een goed aangehaakte ambtelijke organisatie. Samen voor Lelystad!

(Bronnen: Instagram, Raadsakkoord 2022 – 2026, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen