Stakingen in OV vanaf dinsdag

Foto: FNV Streekvervoer

Twaalf dagen lang zal er bijna elke dag op meerdere plaatsen in Nederland gestaakt gaan worden in het streekvervoer. Vakbond FNV Streekvervoer heeft dit gemeld om te komen tot een betere CAO. Dinsdag begint de staking onder meer in Lelystad, Dronten, Harderwijk, Zwartsluis, Den Bosch en Emmeloord.

Estafettestakingen
De stakingen zijn twee weken geleden al begonnen, maar worden door de dagelijkse stakingen nu geïntensiveerd. De vakbond heeft aangegeven dat de chauffeurs net zo lang doorgaan met staken tot er een betere CAO is. Een betere CAO die zorgt voor een beter loon en een lagere werkdruk.

Middels de stakingen willen de chauffeurs onder meer een hogere beloning afdwingen, om op die manier meer jonge chauffeurs aan te trekken. De FNV is van mening dat door de slechte beloning te weinig nieuwe, jonge collega’s er bij komen.

Ziekteverzuim
De werkdruk is op verschillende plaatsen al jarenlang zo hoog, dat het ziekteverzuim zo’n 25 procent is. Om dit aan te pakken, moeten de werkgevers zich echt harder gaan inzetten. Vakbond en leden begrijpen dat de staking voor overlast kan zorgen voor het publiek.

Daarom wordt getracht om dit zoveel mogelijk te beperken. Tevens wordt er ook voor gezorgd dat de stakingen niet samenvallen met de eindexamens. De nood is hoog en daarom staken de chauffeurs.

De werkgevers hebben zich arrogant opgesteld tegen de eigen chauffeurs. Op het moment enkele weken geleden was men nog in gesprek over de afwikkeling van een oude afspraak. Onaangekondigd kwam een eindbod voor een nieuwe cao op tafel. De chauffeurs konden slikken of stikken.

(Bronnen: FNV, De Noordoostpolder, FlevoPost) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen