Ton Kolijn heeft een naslagwerk, een nieuw boek geschreven over het Werkeiland Lelystad met de titel ‘Het historisch hart van Lelystad ligt op het Werkeiland’. In het boek wordt geschreven over de omgeving, de bewoners en de geschiedenis. Elke mijlpaal in de ontwikkeling van het Werkeiland wordt op originele wijze belicht.
Werkeiland
Middenin het IJsselmeer werd perceel P aangelegd. Dit was een dijkvak van zeven kilometer lang. Vanaf beide zijden werd gewerkt aan de rest van de ringdijk. Eén kilometer van het dijkvak werd verbreed tot vijftig à honderd meter.
Op het verbrede stuk werd een werkhaven aangelegd. Tevens werd een bouwput gegraven voor het gemaal Wortman. Dit was één van de drie gemalen die bij het droogmaken van Oostelijk Flevoland werd ingezet. Tevens kwam er een kamp voor dijkwerkers en andere arbeiders, vaak met vrouw en kinderen.
Lelystad
Ton Kolijn gaf aan dat het Werkeiland de oorsprong van het latere Lelystad is. Tot op dit moment is de oude bebouwing nog te zien. Daardoor is het Werkeiland eigenlijk het historische hart van Lelystad.
Voor zijn boek heeft Ton Kolijn zowat 90 mensen gesproken. Als planoloog heeft hij veel ervaring met onderzoek in stedenbouw en ruimtelijke ordening. Zo heeft hij ook gewerkt voor de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Tevens was hij betrokken bij de aanleg van de Polderbaan.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, FlevoPost)