PvdA trekt aan de bel over ‘Bastion’

Foto: De Stentor

Volgens de fractie van de Partij van de Arbeid (PvdA) in Lelystad moet de gemeente zich zorgen maken over de wijk Bastion. De fractieleden Esther Opgenoorth en Emile van der Herberg hebben daarom schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Verlept
Volgens de fractie van de PvdA verpaupert de wijk en gaat er steeds verlepter uitzien. Er is bij veel woningen achterstallig onderhoud geconstateerd. Dit komt doordat een VVE met 300 woningen nauwelijks ‘nog bestaat’.

Daarnaast zijn nogal wat woningen in handen gekomen van beleggers. Deze beleggers hebben de woningen opgekocht om ze daarna te splitsen. Daarna kunnen meer woningen verhuurd worden aan meerdere personen of gezinnen. Dit heet woningsplitsing.

Woningsplitsing
De partij wil dat de gemeente nu actie onderneemt. Sinds vorig jaar is er een verbod op woningsplitsing, maar volgens bewoners in de wijk helpt dit niet. Het verbod wordt tenslotte toch niet gehandhaafd.

Door het splitsen naar kleinere woningen vangen de beleggers meer huurpremies. Echter het houdt ook in dat er meer inwoners komen in de wijk, waarbij de voorzieningen niet toereikend meer zijn. Dit leidt tot parkeeroverlast, zwerfvuil en ongedierte.

Alleen gelaten
De huidige bewoners van de wijk voelen zich niet gehoord en ‘alleen gelaten’. Ze geven aan dat ze niet gezien worden door de gemeente en andere instanties. Vaak lijdt dit tot de verkoop van de woning. De bewoners trekken dan naar andere wijken.

De vrijgekomen woningen worden weer opgekocht door beleggers waardoor de problematiek alleen maar groter wordt. Het is een vicieuze cirkel geworden. Daarnaast werkt het verbod niet. Sterker nog, het lijkt er op dat het alleen maar sneller gaat. De huizen worden getransformeerd tot beleggingsobject om meer geld op te kunnen strijken.

(Bronnen: Pvda, Gemeente Lelystad, Alle cijfers, Radio Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen