Zeldzame wisentstier dood aangetroffen

Foto: Flevo-landschap

November 2015 kreeg Natuurpark Lelystad een nieuwe bewoner. Dat was de wisentstier Durkan. De wisent lijkt wat op een bizon en is het grootste landzoogdier van Europa. Een volwassen mannetje kan zo drie meter lang en zeker twee meter breed worden. Daarnaast kan het dier ook best wel 1000 kilo wegen.

Wisentstier Durkan
Afgelopen week is de stier Durkan dood aangetroffen in het wisent gebied van Natuurpark Lelystad. De grote kudde wisenten kwam in 2015 zonder stier te zitten, toen de wisentstier Bjarnov naar Spanje vertrok. Maar donderdag 12 november 2015 werd Durkan losgelaten in zijn nieuwe gebied.

Durkan kwam als vierjarig dier over van een Duitse dierentuin om voor nakomelingen te zorgen. Dit nageslacht was niet alleen bedoeld voor Lelystad maar voor gebieden door heel Europa. De wisent is een zeldzame diersoort. Durkan heeft voor tientallen nakomelingen gezorgd.

Dood aangetroffen
Dinsdagochtend 8 december hebben medewerkers van natuurbeheerorganisatie Het Flevo-landschap Durkan dood aangetroffen in Natuurpark Lelystad. Het is niet duidelijk hoe de wisentstier om het leven is gekomen. Om precies er achter te komen hoe Durkan is gestorven, wordt er sectie verricht.

Durkan leefde in het park sinds 2015 om Bjarnov te vervangen. Bjarnov heeft voor 70 nakomelingen in Lelystad gezorgd. Hij moest echter noodgedwongen naar Spanje om inteelt in het Natuurpark Lelystad te voorkomen.

(Bronnen: NOS Jeugdjournaal, Flevo Landschap, De Stentor) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen