Partij voor de Dieren komt op voor Konikpaarden

Foto: Pixabay

Zonder enige vorm van telling heeft Staatsbosbeheer afgelopen donderdag 29 Konikpaarden laten afmaken. Alleen maar omdat de paarden te opdringerig zouden zijn geworden, doordat ze ‘bijgevoerd en geaaid’ werden door bezoekers. Volgens Staatsbosbeheer zou dit gevaarlijke situaties op kunnen leveren.

Opdringerige dieren
Staatsbosbeheer is van mening dat de Konikpaarden de afgelopen tijd teveel door bezoekers zijn benaderd, geaaid en gevoerd. Hierdoor zouden nu een deel van de dieren te opdringerig zijn geworden als bezoekers in de buurt zouden komen.

Ondertussen zijn er borden geplaatst bij het Oostvaardersveld. Hierdoor weten bezoekers dat ze afstand moeten bewaren van de Konikpaarden. Door afstand te bewaren, kunnen de dieren op een natuurlijke manier en in het wild leven. Een tam dier moet uit de groep gehaald worden.

Politiek
In de Provinciale Staten heeft de fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) het provinciebestuur opgeroepen om opdringerige Konikpaarden niet zo maar te slachten. De fractie stelt vragen bij de werkwijze van Staatsbosbeheer. Waarom is er meteen gekozen voor ‘slachten’ en niet om wat te doen aan de ‘opdringerige bezoekers’.

Dit benaderen van bezoekers zal ook weer terugkomen bij het vormen van nieuwe groepen of nieuwe aanwas. Tevens vraagt de fractie zich af of er ook is gekeken naar alternatieven. Ondertussen heeft de stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen ook twijfels over de uitleg van Staatsbosbeheer.

(Bronnen: Dierenbescherming, Stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen