Voeren maakt dieren opdringerig

Foto: Pixabay

Afgelopen donderdag heeft Staatsbosbeheer 29 Konikpaarden naar het slachthuis gebracht. Niet omdat ze teveel waren – bij een of andere telling – maar omdat de paarden – volgens Staatsbosbeheer – te opdringerig waren. Te opdringerig naar bezoekers en dit zou volgens Staatsbosbeheer gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

Opdringerige dieren
Een boswachter van Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat de Konikpaarden in het Oostvaardersveld in de afgelopen tijd teveel door mensen zijn benaderd, geaaid en gevoerd. Hierdoor zouden deze paarden als groep op bezoekers kunnen afkomen.

Volgens de boswachter kan dit bedreigend overkomen. Hierdoor zouden gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Hierdoor moesten de dieren het gebied verlaten. Staatsbosbeheer was van mening dat er geen andere geschikte gebieden waren en daarom moesten de dieren geslacht worden.

Natuurpark Lelystad
Zoals Staatsbosbeheer heeft gemeld over het bijvoeren, heeft ook het Flevo-landschap overgenomen voor de dieren in het Natuurpark Lelystad. Het Flevo-landschap heeft daarom ook gemeld dat het verboden is om dieren te voeren.

Ook hier wordt gemeld dat het gevaarlijk is voor de mens, maar ook voor het dier. Flevo-landschap wil nog eens benadrukken, dat de dieren voldoende voedsel krijgen. Tevens wordt de gezondheid dagelijks in de gaten gehouden.

Onwenselijk
Het Flevo-landschap meldt daarom ook dat bijvoeren niet nodig is, zelfs onwenselijk en gevaarlijk. Door het voeren door de bezoekers kunnen de dieren ziek worden. Maar ook een opdringerig gedrag vertonen en tam worden. Het dier dat geen wild gedrag vertoond, moet de groep verlaten.

Bij het Oostvaardersveld zijn borden geplaatst, zodat bezoekers weten dat ze afstand moeten bewaren van de Konikpaarden. De toezichthouders van Staatsbosbeheer zullen hierop toezien. Door afstand te bewaren, kunnen de dieren op een natuurlijke manier leven in sociale kuddes en in het wild.

(Bron: FlevoPost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen