De Nieuwe Bestuurscultuur van GroenLinks

Foto: GroenLinks Lelystad

De fractie van GroenLinks Lelystad heeft aangegeven dat er wat moet veranderen in de politiek in Lelystad. Nu is het tijd voor een andere bestuurscultuur. Deze is nodig om een einde te maken aan de chaos en de onderlinge verdeeldheid in de gemeenteraad van Lelystad.

Algemeen Belang
Volgens GroenLinks is de overheid niet meer de enige die activiteiten uitvoert ‘in het algemeen belang’. De samenleving wil meer en meer invloed hebben – en momenteel ook al heeft – over wat er gebeurt in de leefomgeving.

De huidige vraagstukken zijn vaak zo ingewikkeld en integraal, dat ze niet meer door de overheid opgelost kunnen worden, laat staan één overheid. En daarom wil GroenLinks naar een Nieuwe Bestuurscultuur. Net voor de landelijke formatie was deze kreet ook reeds te horen.

GroenLinks Lelystad
De fractie is van mening dat men terug moet naar een overheid die samen met de burgers het beleid ontwikkelt. Hierbij horen dan ook burgerinitiatieven en de mogelijkheid van participatie van de burger.

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de wijkpost, sociale wijkteams, jongerenwerk, wijkagenten, MFA’s, buurtvaders en -moeders en andere maatschappelijke organisaties. Tevens is het van belang om de belangen van de niet-participerende burgers mee te nemen.

Nieuwe gemeenteraad
Het is van groot belang om de komende raadsperiode te werken aan verbetering van de onderliggende verhoudingen. Afgelopen maand – bij de begroting – ontstond een verrassende overeenstemming tussen fracties. Zelfs een brede samenwerking.

Deze samenwerking was volgens vertrekkend fractievoorzitter van GroenLinks, Sjaak Kruis, een reactie op de politieke verdeeldheid van de afgelopen jaren. Velen zijn geschrokken van de chaos en buitengewoon zwak college. Dit gaf de raad het gevoel om zelf maar aan het stuur te gaan staan.

Bij de komende collegebesprekingen moet de Nieuwe Bestuurscultuur vorm krijgen. Niet de grootste partij die meteen een vooraanstaand persoon uit de porseleinen kast trekt. Maar gewoon de partijen die van goede wil zijn om een goed college te vormen met een goed programma.

(Bronnen: GroenLinks Lelystad, Omroep Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen