Vervuild slib in Markermeer

Foto: Natuurmonumenten

Wouter Klaassen, een paling- en krabvisser uit Enkhuizen, heeft deze week geschrokken gereageerd op het nieuws van Natuurmonumenten. Het nieuws gaf aan dat de organisatie vervuild slib en vuile grond heeft gebruikt voor de aanleg van de Marker Wadden. Hij vraagt zich af wat er gaat gebeuren als dit boven komt drijven.

Aanleg Marker Wadden
Natuurmonumenten heeft nog in 2020 nadrukkelijk laten weten geen vervuild slib of vieze grond is gebruikt, echter nu blijkt dat die opmerking niet correct is. Er is wel degelijk vervuild slib en vieze grond gebruikt bij de aanleg van de Marker wadden.

De Marker Wadden is een project dat ingesteld is om de natuur in het Markermeer te herstellen en de biodiversiteit te verhogen. Tevens wil men de waterkwaliteit verbeteren. Met de aanleg van de natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer zou nieuwe natuur tot ontwikkeling komen. Zowel boven als onder water.

Wob-verzoeken
Annemieke van Straaten heeft middels Wob-verzoeken documenten achterhaald van Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport. In de documenten staat zwart op wit wat er gebruikt is, namelijk een lading slib uit de zeesluis van IJmuiden, Klasse Industrie.

Natuurmonumenten heeft aangegeven dat bij de aanleg op ‘beperkte schaal’ grond van andere plaatsen is gebruikt. Voor de eerste fase is materiaal uit Markermeer gebruikt. Echter in 2016 is ruim 13.000 kubieke meter zand uit de zeesluis van IJmuiden gebruikt.

Politiek
De fractie van JA21 in de Provinciale Staten heeft vragen gesteld over het feit of er ook na 2017 nog vervuild slib is gebruikt. Natuurmonumenten geeft toe dat er vervuilde grond is gebruikt, echter na 2017 is alleen schoon zand, klei en slib gebruikt.

JA21 wil hiervan een bevestiging van Gedeputeerde Staten. Februari vorig jaar zijn er ook al vragen gesteld. Dit gebeurde naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla. Daar werd gemeld dat zo’n half miljoen ton afval gestort was in ‘natuurplas in Gelderland’.

(Bronnen: Natuurmonumenten, NH Nieuws, FlevoPost, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen