Geen bezoek voor gevangenen PI Lelystad

Foto: DJI

Deze week zijn bijna 20 gedetineerden positief getest op het SARS-CoV-2 virus (Corona) in de PI Lelystad. Er wordt gemeld dat de besmettingen zijn geconstateerd op verschillende afdelingen. Daardoor zitten op dit moment ruim 250 gevangenen in quarantaine – gedeeltelijk of helemaal. Er wordt momenteel ook geen bezoek toegelaten.

Besmettingen
De woordvoerder van de Dienst Justitiƫle Inrichtingen heeft gemeld dat de gevangenen die besmet zijn, de gehele dag in hun cel blijven en regelmatig worden gecontroleerd. Andere gevangenen op dezelfde afdeling, zijn in quarantaine gegaan en krijgen na vijf dagen een PCR-test.

Niet alleen in Lelystad zijn positieve resultaten gevonden voor het virus. Zo zijn er in het Justitieel Complex in Zaanstad twintig besmettingen gemeld. Ook in de gevangenis van Zwolle zijn reeds twee besmettingen aangetroffen.

PCR-test
Dit is een moleculaire test, waarmee aangetoond kan worden of iemand besmet is met het SARS-CoV-2 virus (Corona). Momenteel is dit de meest betrouwbare test. Tevens ook meteen de meest gebruikte test.

Bij een PCR-test wordt slijm afgenomen van de persoon. Dit slijm wordt afgenomen van keel- en neusslijm met een wattenstaafje. Dit wattenstaafje wordt naar een laboratorium gestuurd, dat het slijm zal onderzoeken op het virus.

Mocht er virus aanwezig zijn in het slijm, worden er kopietjes gemaakt van een deel van het virus door de test. Een deel van het genetisch materiaal van het virus wordt flink vermenigvuldigd, zodat het aantoonbaar wordt. De PCR-test kan zelfs weinig virus oppikken.

(Bronnen: De Stentor, Test Thuis, RIVM)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen