Zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad

Foto: Wikipedia

Juli van dit jaar werd plotseling gesproken over het feit dat Lelystad in beeld is voor een nieuwe zwaarbeveiligde rechtbank. De Bunker in de Amsterdamse wijk Osdorp is aan vervanging toe. Lelystad is daarvoor in beeld, naast Zwolle en Amsterdam.

Lelystad
Nu lijkt het inderdaad zo te zijn dat deze zwaarbeveiligde rechtbank naar Lelystad zal gaan komen. Minister Sander Dekker zou het advies over willen nemen, om de nieuwe rechtbank als vervanger van De Bunker moet gaan dienen.

Hierbij zou het dan gaan, dat de zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad vlak naast de gevangenis komt te staan. Door de combinatie van rechtbank en gevangenis worden vluchtgevaarlijke verdachten in de penitentiaire inrichting (PI)  opgenomen.

De Bunker
Het huidige gebouw is een verbouwd kantoorgebouw wat behoorlijk verouderd is. Het is tevens niet geschikt voor de vele zittingen. Daarnaast heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) aangegeven dat de Huidige Bunker onvoldoende geschikt is qua ligging.

Buurtbewoners hebben geklaagd over het vervoer van verdachten naar de rechtbank. Dit gebeurt meestal in gepantserde auto’s, rijdend met zwaailicht en sirene. Tevens hangt er ook vaak een politiehelikopter boven de Bunker. Dat ook is niet onopvallend.

Uitbreiding
De locatie naast de PI, hier komt een ‘Justitieel Complex Lelystad’, is een onderdeel van een groter plan. Hierbij komen ook op andere plaatsen in het hele land meer faciliteiten. Dit is nodig voor de opvang van zware criminelen.

In Vlissingen (Zeeland) komt een nieuwe Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Net zo een als in Vught. Vlissingen zal daarnaast een zittingslocatie voor de rechtbank krijgen. Dit is voor de veiligheid van rechters, griffiers, officieren van justitie en advocaten. Tevens wil men minder verplaatsingen.

(Bronnen: AD, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen