Eigen Kracht is een belangrijk uitgangspunt

Foto: Gemeente Lelystad

Eind vorige maand kwam de gemeente met een Persbericht “Gemeente zet in op meer Eigen Kracht’. Inwoners die beperkt zijn in hun zelfredzaamheid, kunnen bij de gemeente huishoudelijke ondersteuning aanvragen. De basis voor deze hulp is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

Bezuiniging
Maar in tijden van bezuinigingen, wordt ook op het gebied van de huishoudelijke ondersteuning bezuinigd. De vergoeding voor aanbieders zou voor 15 procent verminderd worden. Dit is volgens de gemeente nodig om de Wmo beschikbaar en betaalbaar te houden.

De bezuiniging van 15 procent is het gevolg van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning die vanaf 1 mei 2022 wordt aangepast. De aanpassing zal zijn tot een aanvaardbaar niveau. De gemeente gaf in het Persbericht aan, dat het niveau sober, efficiënt en hygiënisch zal zijn.

Protest
De komende maanden zouden de regels voor de uitvoering aangepast worden. Na de aanpassing zouden andere en betere afspraken worden gemaakt met de aanbieders. Cliënten zouden de nieuwe afspraken geleidelijk naar zich toe krijgen en steeds schriftelijk worden geïnformeerd.

Echter vanuit de maatschappij en de politiek is weerstand gekomen. Volgens kenners van de huishoudelijke hulp is de bodem al lang bereikt en kan er geen extra bezuiniging meer komen. Daarnaast zouden de bezuinigingen juist de andere kant uitwerken. Cliënten zouden duurdere ondersteuning krijgen.

In de politiek zijn al geluiden gekomen om de bezuinigingen te schrappen, o.a. van Leefbaar Lelystad. Daarnaast zijn er partijen, zoals PvdA, GroenLinks en CDA, die juist overwegen om meer geld vrij te maken voor huishoudelijke hulp en sociale wijkteams. Zeker gezien het overschot van een miljoen euro op de meerjarenbegroting.

(Bronnen: FlevoPost, Radio Lelystad, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen