Veilige schoolomgeving bij de scholen de Tjotter en de Triangel

Foto: Gemeente Lelystad

Op verzoek van gemeente Lelystad heeft Veilig Verkeer Nederland samen met de scholen en een aantal ouders van de Tjotter en de Triangel gewerkt aan een verkeersveilige schoolomgeving. Het blijkt dat aanpassingen op bijvoorbeeld wegen of fietspaden zelden nodig zijn als er goede afspraken zijn gemaakt. Een bord met een intentieverklaring waarin ouders aangeven mee te willen denken over oplossingen is daarom gemaakt en onthuld door wethouder Luc Baaten. Samen met de ouders heeft hij het bord ondertekend om te werken aan een veilige schoolomgeving. Om ouders en leerlingen extra te stimuleren om met de fiets naar school te komen heeft iedere leerling een verlichtingssetje ontvangen.

Gezamenlijke aanpak is nodig
Een veilige schoolomgeving staat niet op zichzelf. Hiervoor is een gezamenlijke aanpak nodig waarbij zowel ouders, de school, de gemeente en leerlingen samenwerken. Ouders zijn meestal bereid om afspraken te maken en hun gedrag aan te passen, als zij de problemen zelf (h)erkennen. Wethouder Luc Baaten “Een kind leert door te doen, door letterlijk en figuurlijk kilometers te maken. Een kind zelfstandig laten deelnemen aan het verkeer is spannend en voelt als loslaten. Een belangrijke voorwaarde hierin is vertrouwen. In het kind, maar ook in de rest van het verkeer en de omgeving. Ouders hebben een voorbeeldfunctie. Door samen zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school te komen wordt een mooie basis gelegd voor het vervoer naar het vervolgonderwijs”.

Aanpak
Veilig Verkeer Nederland heeft rondom de schoolomgeving de problemen in kaart gebracht en onderzocht voor welke oplossingen er steun is. Er is een vragenlijst onder de ouders verspreid met onder andere vragen over het vervoer, mogelijke oplossingen en op wat voor manier zij zelf willen bijdragen aan een veilige schoolomgeving. Vervolgens heeft Veilig Verkeer Nederland een plan van aanpak gemaakt.

Verkeersfilm en nieuwe materialen
Er is een verkeersfilm gemaakt waarin de kinderen vertellen wat ze lastig vinden en wat er in hun ogen anders moet. Deze film laat zien hoe de kinderen het verkeer ervaren en maakt de problemen van de schoolomgeving duidelijk. Met de film worden ouders een spiegel voorgehouden. Er worden nieuwe materialen, zoals oneliners op tegels, door Veilig Verkeer Nederland ingezet om te testen of het helpt bij het veranderen van het gedrag in het verkeer in de schoolomgeving. De beide scholen werken hieraan mee.

Het project Verkeersveilige Schoolomgeving en de fietsverlichting is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen