Gemeente zet in op meer Eigen Kracht

Foto: Gemeente Lelystad

om huishoudelijke ondersteuning beschikbaar en betaalbaar te houden

Gemeente Lelystad biedt huishoudelijke ondersteuning aan inwoners die beperkt zijn in hun zelfredzaamheid. De wettelijke basis hiervoor is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om de Wmo beschikbaar en betaalbaar te houden voor de meest kwetsbare inwoners, wordt de vergoeding voor aanbieders met 15% verminderd. Het gevolg is dat de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning vanaf 1 mei 2022 wordt aangepast tot een aanvaardbaar niveau, oftewel sober, efficiënt en hygiënisch. ‘Als college zijn wij helaas genoodzaakt om deze keuze te maken’, aldus verantwoordelijk wethouder Jack Schoone. ‘De forse budgetoverschrijdingen van de afgelopen jaren, de verwachte groei van het aantal oudere inwoners en de daarmee samenhangende uitgaven, maken deze ingreep noodzakelijk’.

Dubbele vergrijzing
Verwacht wordt dat de vraag naar huishoudelijke ondersteuning door de groei van de stad en door de dubbele vergrijzing sterk zal toenemen. Dit betekent dat er de komende 10 jaar meer oudere inwoners (80+) zijn dan nu in Lelystad wonen. Door nu in te zetten op Eigen Kracht, blijft de Wmo ook voor de toekomst beschikbaar voor iedereen die dit nodig heeft.

Eigen kracht
Binnen de Wmo is Eigen Kracht een belangrijk uitgangspunt. Er wordt vanuit gegaan dat mensen verantwoordelijk en zelfredzaam zijn, waarbij hoort dat zij gebruik maken van hun eigen mogelijkheden. In huis kan dit bijvoorbeeld betekenen dat iemand licht huishoudelijke taken op zich neemt of gebruik maakt van voorzieningen. De komende maanden worden gebruikt om de regels voor de uitvoering aan te passen. Daarna worden andere en betere afspraken over het werkplan gemaakt met aanbieders. Voor cliënten worden de nieuwe werkplannen geleidelijk ingevoerd. Zij worden hierover schriftelijke geïnformeerd.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen