De winnaar in de Habitat is Marker Wadden

Foto: Natuurmonumenten

Een nieuw en robuust natuurgebied is het gebied De Marker Wadden. Het is op innovatieve wijze met en voor de natuur ontwikkeld. Deze natuureilanden hebben een prijs gewonnen, namelijk een Dutch Design Award.

Habitat
In de categorie ‘Habitat’ hebben het ontwerpbureau Vista en het architectenbureau Ziegler|Branderhorst en de stedenbouwkundigen Palmhout/Frits Palmhout een prijs gewonnen voor hun ontwerpen voor de Marker Wadden.

De Marker Wadden is een archipel van vijf eilanden. Ze zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Tevens wordt de archipel beschermd door twee duinenrijen. Gezien het feit dat de eilanden voornamelijk bestaan uit moerassen en ondiepe wateren, zijn ze uitermate geschikt als habitat voor vogels.

Mens secundair
Eén van de belangrijkste doelen was het herstel van de ecologie en biodiversiteit van het Markermeer. Er is een habitat gecreëerd waar de mens slechts secundair is. De aanpak past ook in de Nederlandse traditie van land maken. In het gebied neemt de natuur het over, wat het project ook tot een succes heeft gemaakt.

In het project staat niet de strijd tegen het water centraal, maar juist het samen leven ermee. Alleen het grootste eiland is toegankelijk ‘gemaakt voor het publiek’. Op dat eiland bevinden zich dan ook een haven, stranden, wandelpaden, promenades, een uitkijktoren, verschillende vogelhutten en een nederzetting van houten gebouwen.

Natuurmonumenten is zeer gelukkig met de prijs.

(Bronnen: Dutch Design Awards, Omroep Flevoland) 

Reacties