Het geld van Lelystad

Weet u waar het geld van Lelystad naar toe gaat? De Jeugdzorg, cultuur, gezondheid, sport, economie, bouwen of klimaat … Alles wat uitgegeven gaat worden, staat in de programmabegroting. De gemeenteraad van Lelystad zal in november een besluit nemen over de programmabegroting: ‘Het geld van Lelystad’.

Meepraten
De gemeenteraad gaat over de financiën van de stad. Op het moment dat de raad de ‘ontwerp-programmabegroting goed heeft gekeurd ofwel heeft vastgesteld, heeft het college toestemming om het geld uit te geven aan de afgesproken activiteiten.

De besluitvorming over de programmabegroting staat op de agenda van de gemeenteraad op dinsdag 2 november en dinsdag 16 november. Inwoners van Lelystad krijgen de mogelijkheid om mee te praten. Mocht u een mening, een suggestie of aanvulling hebben, dan kan dit ingesproken worden op dinsdag 26 oktober om 21.00 uur.

Het inspreken kan alleen op die avond en dus NIET op de twee dinsdagen in november. Indien iemand wil inspreken, kan daarvoor bellen met Bianca Noordman (06-81932595) of mailen via [email protected].

Programmabegroting
De ontwerp programmabegroting 2022 – 2025 is ondertussen door het college aan de raad voorgelegd ter besluitvorming. Volgens het college is de programmabegroting voor de langere termijn in evenwicht. Met andere woorden er is een solide begroting.

Gezien de ontwerp programmabegroting is er geld om de wenselijke voorstellen van de kadernota 2022 – 2025 uit te voeren. Tevens kan er geld worden gereserveerd voor toekomstige opgaven.

Knelpunten
Maar er zijn nog wel knelpunten aan te wijzen. Zo moet het nieuwe kabinet nog een reeks aan besluiten nemen die van invloed zijn op gemeentelijke financiën. Hierbij valt te denken aan de invoering van een nieuw verdeelmodel voor het gemeentefonds.

De wethouder van Financiën – in naam van het college – heeft op de site van de gemeente aangegeven dat Lelystad hierdoor er op achteruit zal gaan. Maar in de begroting is hier reeds rekening mee gehouden. Tevens moet een nieuw kabinet besluiten nemen over een aantal zaken.

Zoals de compensatie van de tekorten die de gemeenten nu zien bij de uitvoering van de Jeugdzorg en de WMO. Tevens is landelijk een ontwikkeling te zien van stijgende kosten voor inzameling en verwerking van afval. Ook in Lelystad zullen deze kosten gaan toenemen. Dit zal zeker lijden tot verhoging van de afvalstoffenheffing.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen