Wethouder Elzakalai was te gast bij WNL

Foto: Gemeente Lelystad

Dinsdagochtend 19 oktober is wethouder Financiƫn van Lelystad, Adam Elzakalai, te gast geweest in het programma Goedemorgen Nederland van WNL. De wethouder heeft gesproken over de ambities van Lelystad en de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds vanuit het Rijk.

De wethouder
Volgens de wethouder zal deze herverdeling voor Lelystad en veel andere gemeenten ongunstig uitvallen. Op dezelfde dag werd door de Raad voor het Openbaar Bestuur een kritisch rapport gepubliceerd over het voorstel tot herverdeling.

In het programma meldde de wethouder dat het gemeentefonds een ingewikkeld systeem is. De systematiek van het fonds dateert al uit de jaren 90. Gezien het feit dat er sinds die jaren al heel veel is veranderd, zou het ook goed zijn om het gemeentefonds eens opnieuw te bekijken.

Gemeenten
Door de herverdeling krijgt de ene gemeente wat meer en de andere gemeente wat minder. In het geval van Lelystad is dat – net als ruim 200 andere gemeenten – de gemeente minder krijgt. Dat vindt de wethouder vervelend. Door de herverdeling ontvangt Lelystad 45 euro per persoon minder. Dit is in totaal 4 miljoen euro.

Wethouder Elzakalai snapt dat er herverdeeld moet worden, maar vraagt zich toch af, of dit wel op de juiste plekken wordt gedaan. En daar heeft hij zijn twijfels over. Aan de ene kant wordt er steeds meer gevraagd aan de gemeenten, maar tegelijkertijd bezuinigt het Rijk. Er komen ook steeds meer taken naar de gemeenten, zoals de woningbouw, de energietransitie en alles wat met Jeugdzorg te maken heeft.

Sluitende begroting
Lelystad kan op dit moment haar verantwoordelijkheden nog wel aan, maar de gemeente moet wel een sluitende begroting hebben. Elke gemeente is in grote mate afhankelijk van het gemeentefonds. Mocht dat minder worden, dan zal er bezuinigd moeten worden.

Bezuinigen raakt de inwoners onmiddellijk. Hierbij valt te denken aan groenonderhoud, het sluiten van een zwembad of een dagje dicht voor de lokale bibliotheek. Je wilt deze maatregelen niet nemen, maar om de begroting sluitend te krijgen, kan dit wel eens gaan gebeuren.

In Lelystad is de vraag voor zorg stijgend. Heel veel mensen zijn in de jaren 70 ongeveer tegelijkertijd in Lelystad komen wonen. En zijn dus nu ook allemaal samen aan het oud worden. Daardoor wordt de zorgvraag groter, zoals de vraag voor huishoudelijke hulp.

(Bronnen: WNL TV, NIeuwsbrief Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen