Steun zoeken voor de aanleg van de Lelylijn

Foto: Lelylijn

Een drietal investeringen in het spoor vormt het fundament voor het Deltaplan voor het Noorden. Deze drie investeringen zijn de Lelylijn met verbetering van het bestaande spoor en de realisatie van de Nedersaksenlijn. Het Deltaplan is bedoeld om noordelijk Nederland beter te verbinden met het stedelijk netwerk Nederland.

Deltaplan
De vier provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland, samen met de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Assen en Emmen hebben het plan ontwikkeld. Dit plan is vastgelegd in het document ‘Bouwstenen voor het Deltaplan’.

Een belangrijk onderdeel van het plan is de mogelijkheid tot grootschalige woningbouw in Noord-Nederland. Daarom staat ook in het plan een fors bod vanuit Noord-Nederland als een bijdrage aan de landelijke woningbouw. Volgens de vier provincies kan dit alleen middels realisatie van de Lelylijn. Dan kunnen de provincies gezamenlijk 220.000 extra woningen gaan realiseren.

Lelylijn
De vier provincies willen via de Europese Unie steun krijgen voor de Lelylijn. Middels een Zwitsers onderzoek wil men de voordelen van de nieuwe treinverbinding onder de aandacht brengen. Het onderzoek van het Zwitsers-Duitse onderzoeksbureau Prognos AG spreekt duidelijk over voordelen.

Zoals de economische kansen van de treinverbinding tussen Amsterdam, Groningen, Bremen en Hamburg. Met de Lelylijn krijgt Noord-Nederland meer toegang tot afzetmarkten in Noorwegen en Zweden. Tevens krijgt de economie van Noord-Nederland een vrij stevige boost.

De Lelylijn moet volgens de lobby op de Trans-European Transport Network (TEN-T) komen te staan. Op die manier kan het project Europese subsidie verkrijgen. Daarnaast is er ook een start gemaakt met een vervolgonderzoek naar de haalbaarheid van de Lelylijn.

Men is er van uit gegaan – eerder onderzoek – dat ruim 22.000 reizigers per dag de trein van de Lelylijn zullen gaan gebruiken. Op het moment dat de Lelylijn er ligt, zullen mogelijk ruim 11.000 reizigers minder gebruik van de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle). Voor de aanleg van de Lelylijn worden de kosten zo in de buurt van de 5 miljard euro geschat.

(Bronnen: Lelylijn, RTV Drenthe, Omroep Flevoland, Radio Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen