Inleveractie van wapens in Lelystad

Foto: Gemeente Lelystad

Een maand geleden werd door het Rijk de campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’ gestart. Dit was de nieuwe campagne om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Deze campagne is opgezet door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker van Rechtsbescherming.

Week van de Veiligheid
Daarbij sluit nu de Week van de Veiligheid aan. De week van 11 tot en met 17 oktober. In deze week kan iedereen straffeloos zijn wapen inleveren. Ook met deze week wordt de samenleving veiliger maken.

Een wapen hoort niet bij een veilige samenleving. Tevens is een mes op zak niet normaal en zeker niet cool. Lelystad doet ook mee aan de campagne en zeker ook aan de Week van de Veiligheid. Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Dit kan op het politiebureau.

Lelystad
Burgemeester Baltus heeft jongeren en jongvolwassenen opgeroepen om hun wapens in te leveren. Duidelijk is dat landelijk het wapenbezit onder jongeren de laatste jaren aan het toenemen is. Dit is volgens de burgemeester een zorgelijke ontwikkeling. Jongeren staan niet of nauwelijks stil bij de gevolgen van hun gedrag.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en het OM hebben de inleveractie in de Week van de Veiligheid georganiseerd. In Lelystad wordt naast politie en het OM ook samengewerkt met jongerenwerk, horeca en scholen in de strijd tegen wapens.

Anoniem inleveren
Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem. Zodoende bestaat er geen kans dat men gestraft wordt bij het inleveren. Sterker nog, bij de inleverton ligt een leuke gadget voor een ieder die zijn steekwapen inlevert. Op deze manier wil de gemeente de stad Lelystad een stuk veiliger maken.

Op het moment dat men een vuurwapen, munitie of explosieven wil inleveren, moet er eerst een afspraak gemaakt worden met de politie (0900-8844). In burgerkleding komt de politie thuis het wapen ophalen. Dit is dus niet anoniem.

Volgens de gemeente zal er in principe geen vervolging zijn, want de wapens lagen thuis. Echter de politie zal wel een onderzoek uitvoeren. Men wil weten of het wapen is gebruikt bij een misbruik. In dat geval kan iemand alsnog als verdachte worden aangemerkt.

(Bronnen: Gemeente Lelystad. lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen