Soms wind- en zonneparken even uitzetten

Foto: Nieuws.nl

Voor Netbeheerder TenneT is het soms wat problematisch dat er zoveel stroom wordt opgewekt op zonnige en winderige dagen. Er ontstaat ophoping of opstopping van het netwerk. Dit heeft congestie. Nu wil TenneT onderzoeken of hier wat aan te doen is.

Onderzoek
Netbeheerder TenneT wil nu gaan onderzoeken of (commerciële) energieopwekkers de stekker uit het zonne- en windpark zo nu en dan willen trekken. Op deze manier komt er dan wat minder energie in het systeem. De elektriciteit die opgewekt is, moet tenslotte gebruikt worden.

Door de congestie kan de stroom nergens naar toe. De kans wordt dan groot, dat het netwerk verstopt raakt en transformatoren overbelast. Wat men nu wil onderzoeken of vraag en aanbod in balans gebracht kunnen worden.

Netcapaciteit
Het Nederlandse elektriciteitsnet is robuust en heeft een grote betrouwbaarheid. Maar aan de andere kant staat de capaciteit onder druk. Het systeem in Nederland zit midden in een ontwikkeling, waarbij de mogelijkheid is dat de netten anders gebruikt gaan worden.

Op dit moment is in bepaalde gebieden – met name in Flevoland en Gelderland – een vraag naar transportcapaciteit. Deze vraag groeit steeds sneller. Het nadeel hiervan is dat er een wachtrij ontstaat van gebruikers. Tenslotte kan niet iedereen tegelijk worden toegelaten op het net.

Congestie
Dit fenomeen in het elektriciteitsnet ontstaat onder andere in landelijke, dunbevolkte gebieden. In dit soort gebieden is altijd gebleken dat de afname relatief weinig is. En juist in die gebieden is het net niet gebouwd op de pieken.

Dit gaat problemen geven bij grootschalige zonneparken (zoals nu bekeken gaat voor Noordoostpolder) in dunbevolkte gebieden. Er is ruimte en de grond is goedkoop. En dan komt een groot beroep op het net bij transporteren van pieken van opgewekte zonnestroom.

(Bronnen: Netbeheer Nederland, TenneT, Omroep Flevoland, Omgevingsweb)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen