Voorlopig geen hoogwaardige buslijn Lelystad – Enkhuizen

Foto: Overal

Volgens de provincie Noord-Holland moet er een nieuw onderzoek komen naar een betere busverbinding tussen Lelystad en Enkhuizen. Op verzoek van de provincie Flevoland heeft een groep studenten vorig jaar een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een ‘hoogwaardige’ busverbinding tussen de twee provincies.

Nieuw onderzoek
Op dit moment is er één lijn tussen Enkhuizen en Lelystad en dat is lijn 650. Deze lijn rijdt van Wervershoof via Andijk en Enkhuizen naar Lelystad. Op zich een tegenvallend aanbod. Het aanbod aan betalende passagiers is zo tegengevallen, dat het in feite een ‘scholierenbus’ is geworden.

Deze lijn rijdt twee keer per dag en sluit niet of nauwelijks aan op het OV-netwerk van de NS. Volgens de provincie Noord-Holland zal er wel een vaste buslijn komen op het moment dat Lelystad Airport open gaat. Echter – volgens de provincie – dit is op dit moment nog toekomstmuziek.

Ontsluiting
Tevens is het nog onduidelijk of Lelystad Airport open zal gaan. Mocht het wel zo zijn, dan zouden er zo’n 600 passagiers met de bus over de Houtribdijk heen en weer gaan rijden, volgens het rapport van de studenten.

Maar een buslijn over de Houtribdijk zou wel een betere ontsluiting geven van de Noordelijke Randstad. De provincie geeft aan dat meer onderzoek nodig is, echter ook hier heeft de pandemie roet in het eten gegooid.

Volgens Noord-Holland zal een buslijn Lelystad – Enkhuizen pas een reële optie worden na de aanbesteding voor het openbaar vervoer in 2028. Tegen die tijd zal er ook meer bekend zijn over de opening van Lelystad Airport.

(Bronnen: Noordhollands Dagblad, OV in Nederland Wiki) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen