Meer opvang nodig voor Afghanen

31 aug 2021, 20:09 Nieuws
ondermijning 1
Flevoland
Eerder deze week was al sprake van het feit dat politieke fracties in de gemeenteraad van Lelystad en van Dronten gepleit hebben voor noodopvang van Afghanen die hun land zijn ontvlucht. Natuurlijk is er ook tegenstand te bemerken.
Flevoland
Ondertussen zijn zeven provinciale fracties van Flevoland zich ook met het onderwerp ‘meer opvang’ gaan bemoeien. De fractie van Mooi Lelystad is al gekomen met een oplossing voor Lelystad. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren in het gebouw van voormalig scholengemeenschap Arcus.
In de provincie zijn vragen gesteld door de fracties van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP, PvdA, DENK, ChristenUnie en D66. Deze fracties willen duidelijkheid over het hoe en ja dan nee of er Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. Tevens willen de fracties meer opvangplaatsen.
Opvang
Volgens de fracties gaat het om 1.600 vluchtelingen die opgevangen moeten gaan worden. Het schijnt zo te zijn, dat de meeste provincies reeds hebben aangegeven hoe men gaat opvangen. Waar blijft Flevoland nu?
De meeste opvanglocaties in de provincie zitten reeds vol. Het is dus duidelijk dat er nieuwe locaties ingericht moeten worden. Maar het ontbreekt aan duidelijkheid, vooral tussen de provincie en de gemeenten. Eén van de vragen is nu wie eigenlijk verantwoordelijk is voor de opvang.
Doorstroom
In vele provincies spelen de problemen van woningnood. En dit komt dan weer terug bij de statushouders. Dit zijn de vluchtelingen die reeds een vergunning hebben. Maar meestal kunnen deze mensen niet doorstromen, daar er nogal wat woningen tekort zijn in Nederland.
Op het moment dat de statushouders kunnen doorstromen, kunnen er ook weer meer vluchtelingen opgevangen worden. De zeven fracties in de provincie zijn van mening dat GS de leiding moeten oppakken. Tevens zorgen voor meer opvanglocaties in samenwerking met de gemeenten.
(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)