Expertisecentrum Zorgalgoritmen gestart door SAZ ziekenhuizen

Foto: SAZ

Het doel is om in co-creatie met zorgprofessionals machine learning op basis van data uit ziekenhuizen algoritmen te ontwikkelen. Hiervoor is begin juli het Expertisecentrum Zorgalgoritmen opgericht.

Algoritmen
Er zijn veel gebieden, veel sectoren die gedreven worden door data en informatie. Heel veel informatie wordt opgeslagen. Dit gebeurt ook in de zorg. Ziekenhuizen hebben verschrikkelijk veel data.

Nu kan je de data zien als de grondstof voor Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie. AI heeft in feite betrekking op systemen en machines die onze eigen intelligentie nabootsen. Dit is nodig om taken uit te voeren op een manier om zich te verbeteren op basis van de bijeen behaalde informatie.

Met de juiste kennis, AI en voldoende en juiste data kan men algoritmen maken. Deze zijn geen doel op zich. Het is een techniek om processen te verbeteren en nieuwe verbanden te leggen. Met andere woorden kunnen de algoritmen zorgprofessionals helpen.

Dat is dan hulp bij het stellen van een diagnose, het voorspellen van het beloop van de ziekte of het bepalen van het optimale behandelprotocol. Hierdoor kan de zorgprofessional meer tijd en aandacht besteden aan de patiënt.

Initiatief
Dit Expertisecentrum Zorgalgoritmen is een initiatief van de 28 SAZ ziekenhuizen samen met Bart-Jan Verhoeff. Dr Verhoeff is internist-nefroloog en CMIO van het ziekenhuis St Jansdal.

Op de site van de SAZ ziekenhuizen wordt aangegeven dat het Expertisecentrum ‘voor en door de zorg’ is. Het Expertisecentrum ontwikkelt algoritmen en deelt kennis over data en AI binnen het netwerk van de ziekenhuizen.

(Bronnen: MedicalFacts, Oracle Nederland, Ziekenhuis St Jansdal, SAZ ziekenhuizen)  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen