Vechten tegen Multiple Sclerose

Foto: HSCT voor MS

Kimberley van Haarlem – een vrolijke, positieve vrouw van 37 jaar uit Lelystad – wil in de komende drie maanden 60.000 euro bij elkaar halen. Kimberley heeft op haar 24-jarige leeftijd de diagnose Multiple Sclerose (MS) gekregen.

Kimberley
Kimberley van Haarlem is de trotse moeder van zoon Lamar van 7 jaar. Toen ze 21 jaar was kreeg Kimberley allerlei gezondheidsklachten. Op haar 24ste werden deze klachten voorzien van het label Multiple Sclerose (MS).

Nu heeft ze de Stichting Kimberley opgericht om het bedrag van 60.000 euro bij elkaar te halen. Dit is nodig om een operatie in Moskou te kunnen betalen. De enige kans voor Kimberley is een peperdure stamceltransplantatie (de zogenaamde HSCT-behandeling). Deze behandeling wordt niet in Nederland uitgevoerd. Tevens wordt de behandeling in Moskou niet door de zorgverzekeraars vergoed.

Multiple Sclerose (MS)
MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Dit centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De uitlopers van de zenuwcellen worden axonen genoemd. Deze axonen hebben een beschermende isolatielaag.

Deze isolatielaag staat bekend als myeline. Wanneer de laag beschadigd raakt of aangetast wordt of zelfs afbreekt, kan MS optreden. Myeline zorgt er voor dat de boodschappen van en naar de verschillende lichaamsdelen, de zogenaamde zenuwprikkels, ononderbroken worden doorgestuurd.

HSCT-behandeling
De letters HSCT staat voor hematopoietische stamceltransplantatie. Bij de behandeling gebruikt men de stamcellen die in het beenmerg en in het bloed aanwezig zijn. In dit geval de stamcellen van de persoon zelf.

Bij de behandeling worden de stamcellen uit het bloed gehaald en tijdelijk ingevroren. Hierna krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend. Op deze manier wordt het afweersysteem uitgeschakeld.

Tenslotte moet het afweersysteem weer worden opgebouwd en dit gebeurt door het teruggeven van de eigen stamcellen via een infuus. Om te zorgen dat er geen bacteriën of virussen het lichaam binnenkomen, blijft de patiënt minimaal tien dagen in afzondering.

(Bronnen: Kimberley tegen MS, Hersenstichting, Flevopost, Lau naar Moskou)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen