Workshop ‘God in de klimaatcrisis’

19 nov , 19:45 Natuur
olijfboom stefan schweihofer via pixabay
Pixabay
Olijfboom
Als mens heeft men veel impact op de natuur. Zo wordt er veel afval gedumpt en stroomt het afval door de rivieren en in de oceanen. De biodiversiteit holt achteruit en met de dag wordt de klimaatcrisis duidelijker en zichtbaarder. De bewoners van de aarde die het hardst getroffen worden door deze crisis zijn de meest kwetsbaren.
Workshop Alfred Slomp
Mensen die zich bezighouden met de bescherming van het klimaat en de natuur zitten natuurlijk met vragen over wat er gedaan moet worden en wat er gedaan kan worden, over de keuzes die gemaakt worden, of alles nog wel zin heeft en hoe men hoop kan houden. 
Alfred Slomp is schrijver, spreker en docent en tijdens de workshop neemt hij de bezoeker mee met de vraag hoe men hoop houdt in deze snel veranderende wereld. Dit gebeurt tijdens een interactieve workshop waar iedereen wordt meegenomen en aan het denken wordt gezet.
De workshop ‘God in de klimaatcrisis’ wordt georganiseerd door de Geloofsproeverij0320 in samenwerking met de werkgroep Groene Kerk. De locatie is de Ontmoetingskerk in Lelystad op 20 november 2024 om 20.00 en is gratis toegankelijk.
De Groene Kerk
Naast de Ontmoetingskerk zou een kleine olijfboom staan - staat te lezen op de site van PG Lelystad - maar het is niet helemaal duidelijk van welke datum de tekst is. Misschien is het boompje ondertussen al een flinke boom geworden.
In ieder geval is de boom het symbool van de Groene Kerk. Volgens Jaap Terpstra van de Groene Kerk groeit het boompje heel langzaam en is een basis van stabiliteit. Op de site wordt gemeld dat de Ontmoetingskerk ongeveer 6 jaar een Groene Kerk is.
Kerk verduurzamen
In de jaren heeft men de kerk geprobeerd te verduurzamen, maar - net als de groei van de olijfboom - gaat dit niet snel en met kleine stappen. Maar van de andere kant bekeken zijn de veranderingen voor de verduurzaming wel blijvend.      
Zo heeft de kerk zonnepanelen op het dak gekregen, wordt er biologische avondmaalswijn geserveerd en is er een duurzame tuin. Daarnaast komen steeds meer bezoekers op de fiets naar de kerk.
Groene tuin
Jaap Terpstra wil de aarde een beetje beter achter laten. De groene tuin heeft druiven, vijgen en een olijfboom. Van deze tuin komen veel vruchten die elk jaar weer gegeten kunnen worden. Daarnaast laat men vruchten hangen voor insecten en vogels.
Dit wordt gedaan uit dankbaarheid voor de oogst. Men heeft geen auto; vroeger wel, maar als men dicht bij huis werkt, hoeft men geen auto. Hierdoor zijn nieuwe ervaringen opgedaan, nadat het eerst wel even wennen was. Zo heeft men in de trein veel meer tijd om een goed boek te lezen.  
(Bronnen: Protestantse Gemeente Lelystad, God in de klimaatcrisis)