De regionale media zijn met het bericht gekomen dat bijna alle bomen zijn gekapt in de Damrif. Dit tot verdriet en boosheid van omwonenden. De bewoners hebben vooraf een gedeeld ontwerp voor herinrichting van de straat gekregen, maar daar heeft niet ingestaan dat (bijna) alle bomen gekapt zouden worden.
Verwijdering onveilige bomen
Half januari kwam de gemeente Lelystad met het Persbericht dat vanaf 20 januari onveilige bomen verwijderd zouden worden in de stad. Volgens onderzoeken / reguliere boomcontroles zou dit noodzakelijk zijn geweest.
De onveilige bomen zijn ziek, zwak of dood. De bomen kunnen omwaaien bij een zware storm of hebben grote takken die af kunnen breken. Daar waar het kan wordt er voor iedere gekapte boom een nieuwe boom teruggeplaatst.
Op de site van de gemeente was een bomenkaart te vinden waarin werd aangegeven waar onveilige bomen zouden staan en dat ze verspreid staan in woonwijken, park, langs voetpaden en straten. Voor Damrif zijn 3 bomen te vinden, die gekapt moeten worden.
Groot onderhoud Damrif
Waarschijnlijk zal de bomenkap van zogenaamde ‘onveilige’ bomen los staan van het project ‘Groot onderhoud Damrif', zoals het genoemd wordt op de gemeentelijke site. De aannemer zou begin januari zijn gestart met de werkzaamheden in de wijk Damrif.
Tijdens de werkzaamheden wordt de bestrating van de weg vernieuwd en de parkeerplaatsen opnieuw ingericht. Tevens worden de voetpaden opnieuw aangelegd en het groen van de wijk aangepakt.
Bomen verwijderen
Ondertussen zijn de werkzaamheden gestart en zijn de groenstroken in de Damrif leeggehaald. Onder meer betekent dat de bomen verwijderd worden die niet in het nieuwe ontwerp passen.
Bomen die niet goed groeien, worden niet meer teruggeplaatst. Dit in tegenstelling tegen bomen die wél in goede staat zijn. Deze bomen worden in een tijdelijke opslag geplaatst om later weer teruggeplaatst te worden. Helaas - zegt de gemeente - zal dat niet altijd op dezelfde plaats kunnen.
In strijd met definitieve ontwerp
Daar nu blijkt zijn bijna alle bomen gekapt in de Damrif, omdat mogelijk de later komende stratenmakers last zouden kunnen krijgen van de bomen. Daarnaast zou het mogelijk kunnen zijn dat door de komende werkzaamheden de bomen beschadigd zouden worden.
Het zijn de geluiden die de omwonenden van de Damrif vorige week hebben gehoord. Mocht het nu zo zijn dat de gemeente dit gezegd zou hebben, is de vraag of er een BEA (Bomen Effect Analyse) is uitgevoerd.
Tevens of de uitvoering van de werkzaamheden, overeenkomen met datgene wat op de kaart staat van het ‘aangepaste definitieve ontwerp’ van november 2024. In ieder geval staan op die kaart een aantal bomen die gekapt zouden worden en bomen die zouden blijven staan. Mogelijk is er een fractie in de gemeenteraad die vragen gaat stellen.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, Omroep Flevoland (+ Instagram), lelystad.nieuws.nl)