Turbolocatie om woningnood Lelystad aan te pakken

17 dec , 19:35 Natuur
foto de akker op goede gronden lelystad
Op Goede Gronden Lelystad
Foto De Akker

Volgens de site ‘Op Goede Gronden Lelystad’ is het gebied ‘De Akker’ in 2023 door de gemeente Lelystad aangewezen als turbolocatie. Hiermee wordt bedoeld dat het een gebied is waar snel verschillende soorten woningen moeten worden gebouwd om de woningnood van de stad aan te pakken. Op een pagina op de site werd gemeld dat het hart van deze nieuwe Lelystadse wijk het uiterlijk van een oude vesting moet krijgen.

Bescherming natuur Zuiderzeewijk  
Eerder deze week werd melding gedaan van het feit dat een groep verontruste bewoners een petitie had ondertekend over het kappen van bomen op een perceel bij de kruising Binnenhavenweg en Zuigerplasdreef. 

Het Buurtcomité Zuiderzeewijk en de Bewoners Zuiderwijk hebben gemeld dat de gemeente heeft aangegeven dat in het gebied een regelstation gebouwd gaat worden door Liander, maar dat er (waarschijnlijk) bomen gekapt moeten gaan worden.   

Op Goede Gronden Lelystad
Naast de petitie over de bouw van een regelstation, is er ook onrust ontstaan onder inwoners van een aantal wijken van Lelystad (noord en oost). Dit komt nadat het nieuwbouwproject ‘Op Goede Gronden Lelystad' was gepresenteerd. 

Het project staat ook bekend als de turbolocatie ‘De Akker’. En na de presentatie heeft een aantal inwoners de handen ineen geslagen en de Stichting Natuurvisie Lelystad Noord Oost opgericht.

De zorgen om de gepresenteerde bouwplannen leven onder een grote groep inwoners in het gebied. Zo vertegenwoordigt de Stichting bewoners van Beginweg, Bronsweg, Groene Velden, Jagersveld en Zuiderzeewijk.

Nieuwbouw in zelfde gebied
De plannen voor de turbolocatie ‘De Akker’ ligt ook in de omgeving van de bouw van het regelstation van Liander. De Akker wordt gesitueerd tussen de Beginweg en de Zuigerplasdreef, in de buurt van het Jagersveld.

Bewoners hebben laten weten dat er een gebrekkige communicatie is vanuit de gemeente over het project, naast het feit dat de plannen niet aansluiten bij de wens van de stad om de groenste stad van Nederland te zijn.

Daarnaast leeft onder de bewoners de angst voor onherstelbare schade aan de bijzondere natuur van het gebied. Tevens is men bang voor de hoge kosten die het project met zich mee zal brengen, onder meer voor de verkeersveiligheid en drainage van het gebied.  

Zo’n 50 jaar geleden is het gebied ontwikkeld als windvanger en natuur dat voor iedereen toegankelijk zou zijn. In het gebied zijn biologische akkerbouwers gevestigd. Er is sprake van een uniek ecosysteem door de combinatie van bos, water en akkers.

Daarnaast is er een rijke biodiversiteit en kunnen dieren en planten zich vrij bewegen via de groene zone naar andere natuurgebieden die in de buurt liggen. De Stichting komt in 2025 met haar eigen site om inwoners én gemeente op de hoogte te houden van haar visie.

(Bronnen: Op Goede Gronden Lelystad, Radio Lelystad, Flevopost, lelystad.nieuws.nl)