In juni werd gemeld dat het bevoegde gezag - de provincie Flevoland - samen met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi heeft gekeken naar de opmerkingen van deskundige Cor Coenrady dat het bodemas van Afvalzorg opgeslagen moet worden in een loods. Volgens de provincie is de regelgeving niet van toepassing op Afvalzorg, naast het feit dat er geen vermoeden is dat de bodemas zou verstuiven.
In de buitenlucht opslaan
Dat houdt in - volgens Flevoland - dat Afvalzorg het afval in de buitenlucht kan blijven opslaan en dat een loods niet nodig is. Daarnaast controleert de provincie regelmatig of de verleende vergunning nog steeds voldoet aan de Best Beschikbare Technieken.
Deze maand kwam de afvalverwerker met een bericht op haar site waarin werd aangegeven dat Afvalzorg plannen heeft om de stortlocatie aan de Zeeasterweg op te hogen, om te kunnen garanderen dat er voldoende stortcapaciteit blijft in de Randstad.
Voldoende stortcapaciteit
Volgens het plan zou dit het resultaat geven van 5 miljoen m3 extra stortcapaciteit, wat inhoudt dat er genoeg stortcapaciteit is voor de komende 15 tot 20 jaar in de regio. Afvalzorg geeft aan dat omwonenden betrokken zijn bij een intensief participatietraject.
De bedoeling is dat de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) eind 2024 wordt ingediend bij de Omgevingsdienst. De Notitie zal dienen als basis voor het Milieueffectrapport (MER) dat Afvalzorg laat opstellen.
Tevens zullen de opmerkingen en zorgen van het participatietraject meegenomen worden in het MER. Daarna kan de afvalverwerker - als alles goed gaat - de vergunning voor de ophoging in de zomer van 2025 aanvragen.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Volgens Afvalzorg heeft het bedrijf de maatschappelijke verantwoordelijkheid om - middels de locaties - een veilige oplossing te bieden voor het regionaal afval dat niet hergebruikt, gerecycled of verbrand kan worden.
Stortcapaciteit blijft ook in de toekomst noodzakelijk, maar het is niet toegestaan om nieuwe stortlocaties te openen. Dit houdt in dat het afval veilig moet worden opgeslagen op 1 van de 18 bestaande Nederlandse stortlocaties.
Tevens is het wenselijk om het afval regionaal op te slaan, zodat het aantal transportbewegingen beperkt blijft. Echter dit houdt wel in dat de locatie Zeeasterweg cruciaal blijft en dus moet de eindhoogte worden verhoogd.
(Bronnen: Nieuwsbrief Afvalzorg, Afvalzorg, lelystad.nieuws.nl)