Op 21 juni 2014 had de Volkskrant het artikel ‘Het verhaal van de man die Lelystad opeet’. De hoofdpersoon van het artikel gaf aan dat men weer terug naar de natuur moet en dat dat een van de grootste moderne mythes van de moderne tijd is. Hierbij hoort de invulling van de mythe middels wildplukken en daarom stelt de hoofdpersoon zich de vraag of men zich in leven kan houden met datgene wat te vinden is in een middelgrote provincieplaats.
Hoofd beplantingen
Volgens het artikel - wat overigens niet te lezen is als je niet betaalt (ten slotte staat het weer achter zo’n irritante paywall) - zou het artikel gaan over Peter Kouwenhoven. De lokale media kwamen in november 2017 ook met een artikel over hem.
In het artikel liet hij weten dat hij een gewetensbezwaarde militaire dienst is geweest. Daardoor kreeg hij een aanbod voor vervangende dienst bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.
Bij zijn aankomst in Lelystad heeft hij vooral veel leegte gezien, veel riet en het begin van de Zuiderzeewijk. Het was niets voor hem, waardoor hij te werken kwam in Den Haag. Een tijd later zag hij een vacature advertentie in het blad Groen waarin het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders op zoek was naar een Hoofd beplantingen.
Naar Lelystad
Na de sollicitatie kon hij beginnen op 15 mei 1971 en kreeg hij een kamer in het Stadskantoor in aanbouw, op de 6e verdieping. Wekenlang zat hij in een gebouw te midden van vele verschillende bouwactiviteiten.
Zijn afdeling Beplantingen bestond uit 10 hectare groen, 3 onderhoudsmedewerkers en een begraafplaats. Op deze laatste plek waren nog niet veel graven te vinden, soms gingen jaren voorbij voordat er weer een begrafenis kwam.
Groene gezicht van Lelystad
Na verloop van tijd - ongeveer augustus 2021 - was er een programma over het openbaar groen in Lelystad en natuurlijk werd er ook gesproken met Peter Kouwenhoven. Tenslotte is hij een van de grondleggers van de groene stad Lelystad.
Dit kwam doordat hij voor de gemeente Lelystad werkte en mee kon denken over de groene, natuurlijke inrichting van Lelystad. En dan gaat men jaloezie voelen, want Almere claimde toen de groenste stad van Flevoland te zijn, maar volgens de heer Kouwenhoven is dat niet waar.
Natuurmens en natuurliefhebber
Volgens hem heeft Lelystad duizenden voetbalvelden aan openbaar groen. Ondertussen is het natuurmens Kouwenhoven 78 jaar, maar heeft nog steeds zijn groene ideeën, met name over hoe we om moeten gaan met de natuur.
Tegenwoordig is hij nogal druk met het alles wat er reilt en zeilt in het Bultpark. Daarbij is zijn groene motto om de natuur veel meer haar eigen gang te laten gaan. Kijk naar de bomen waar al weer knoppen aan komen.
De mens moet meer meegaan met de natuur en dat is te zien in het Bultpark. Men zal daar ingrijpen als het echt mis zal gaan. Een boom kappen om ruimte te maken voor een ander, zal niet snel gebeuren. Wacht af wat er gebeurt in de natuur en geniet er van.
(Bronnen: De Volkskrant, Flevopost, Omroep Flevoland)