“Rust terugbrengen in het gezin zodat een kind echt kind kan zijn”

22 mei , 20:38 Zorg
portret renee kind en jeugdbescherming nederland
Jeugd- en Kinderbescherming Nederland
Portret Renee

In Nederland werken momenteel zo’n 3.000 jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Het aantal is veel te weinig om de meer dan 30.000 kinderen en gezinnen die met jeugd-en kinderbescherming te maken hebben, te helpen. Er zijn gewoon meer mensen nodig en daarom worden een aantal verhalen samengesteld om te laten zien hoe prachtig maar zeker hoe pittig het werk is. Een van deze verhalen is van Renée uit Flevoland.  

Gespannen en onveilige sfeer
Renée woont in Flevoland en is jeugdbeschermer in de regio Amsterdam. Samen met haar collega’s kijkt zij hoe ze de veiligheid weer in huis kan brengen bij de kinderen en gezinnen die met jeugd- en kinderbescherming te maken hebben. 

“Als er thuis altijd ruzie is, zorgt dat voor een gespannen en onveilige sfeer. Samen met het gezin probeer ik de rust terug te brengen. Want elk kind verdient het om gewoon kind te zijn.”

Prachtig, pittig, vol dilemma’s 
Het werk bij jeugd- en kinderbescherming is prachtig, pittig en vol dilemma’s. Vaak spelen er meerdere problemen thuis. Soms heeft één van de ouders of een jongere bijvoorbeeld een strafbaar feit gepleegd. Of zijn er verslavingen of psychische problemen in het gezin. 

Hoe zorg je er dan voor dat een kind zich veilig kan ontwikkelen tot volwassene die meedoet in de maatschappij? Voor welk dilemma Renée ook staat, plannen en adviezen maakt zij altijd samen. In een team. Want de keuzes die zij en haar collega’s maken, hebben soms grote impact op de levens van kinderen en hun gezinnen

Veiligheid van het kind 
Renée: “Als jeugdbeschermer stap ik binnen op een kwetsbaar moment in het leven van een gezin. Ik luister, kijk wat er speelt en maak samen met het gezin een plan. We zoeken altijd naar de juiste hulp, zodat het gezin uiteindelijk zelf weer verder kan. 

Soms lukt dat, maar soms ook niet. De veiligheid van het kind staat altijd voorop en dat vraagt soms om moeilijke keuzes. We proberen altijd een oplossing te vinden met het gezin. Als dit niet kan dan zoeken we naar een andere veilige plek voor het kind.

Wat ik zo mooi vind aan mijn werk? Als jeugdbeschermer kan ik een positieve impact maken op het leven van kinderen en ouders. Helpen de rust weer thuis terug te vinden. Ik ben trots als het beter gaat met het kind, en ouders zich weer sterk voelen en vertrouwen krijgen in de toekomst. Dát is waar ik het voor doe.”

Bijdragen aan het veilig laten opgroeien van kinderen en jongeren. Renée doet het. Mensen die een baan zoeken als kind- en jeugdbeschermer, kunnen meer informatie vinden op de site Wat zou jij doen ?  

(Bronnen: Persbericht Jeugd- en kinderbescherming Nederland, Jeugd- en kinderbescherming Nederland)