Rekenkamer onderzoekt onderbenutte armoedemiddelen

21 jan , 20:35 Gemeente
armoede pixabay
Pixabay
Armoede

De gemeentelijke site over de onafhankelijke Rekenkamer Lelystad geeft aan dat uit recente rapportages is gebleken dat een gedeelte van het geld dat de gemeente heeft gereserveerd voor armoedebestrijding, niet is besteed. Aangezien uit de rapporten is gebleken dat niet alle gelden voor armoedebeleid zijn gebruikt, heeft dit geleid tot vragen over het feit waarom niet al het geld is besteed en aan de andere kant of het armoedebeleid wel (goed) werkt. 


Energietransitie en -armoede
Op 16 maart 2023 is de Rekenkamer Lelystad ook al met een onderzoek gestart met een onderzoek ‘Energietransitie en -armoede’. Gemeenten hebben een grote rol gekregen in de energietransitie.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was veel aandacht voor de energietransitie én voor de haalbaarheid en betaalbaarheid hiervan voor de Lelystadse burger. Zorgen over energiearmoede was daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Gegeven het belang van het onderwerp heeft de rekenkamer Lelystad besloten een onderzoek te starten naar het thema energietransitie en -armoede. De informatie hierover is niet meer terug te vinden op de gemeentelijke site en staat niet in de lijst van de Rekenkamer Lelystad. 

Onderbesteding armoedemiddelen 
De onderbesteding heeft vragen opgeroepen over de effectiviteit en het bereik van het beleid. Onderbesteding kan betekenen dat niet alle mensen die hulp nodig hebben, bereikt worden. 

Maar het kan ook betekenen dat de gestelde doelen van het beleid niet (helemaal) worden gehaald. De kwestie is extra urgent vanwege recente bezuinigingen, die negatieve gevolgen kunnen hebben op kwetsbare groepen binnen de Lelystadse samenleving.  

Aanpak van armoede
In het Raadsakkoord van 2022 is de aanpak van armoede een van de belangrijkste punten, waardoor tot en met 2026 een bedrag van 200.000 euro per jaar is gereserveerd om armoede te bestrijden én te voorkomen. 

Hiermee wil de gemeente het aantal kinderen dat leeft in armoede in 2026 minstens tot de helft hebben teruggebracht in vergelijking met 2022. Najaar 2024 heeft het college voorgesteld om het budget met 191.000 euro per jaar te verlagen, omdat het geld niet wordt uitgegeven. 

In de gemeenteraad is het collegevoorstel voor de bezuiniging weggestemd, maar daarentegen heeft de raad wel het besluit genomen om in de komende 4 jaar ‘maar maximaal’ 96.000 euro per jaar te gebruiken. 

Daarom is het onderzoek van de Rekenkamer Lelystad van groot belang, als er uit komt wat er aan de hand is met het armoedebeleid van de gemeente.  In het najaar van dit jaar moet het rapport klaar zijn, maar de Rekenkamer Lelystad is ‘pas’ op 15 januari begonnen. 

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)